Üç fazlı kısa devre rotorlu asenkron motorun farklı hava aralıklarının çalışma büyüklüklerine etkisinin incelenmesi - İlhan, M. Mesut (My University, 2002)
Asenkron motorlarla ilgili birçok literatür olmasına rağmen, hava aralığının motor değişkenlerine etkisi çok yüzeysel olarak incelenmiştir. Aslında dönen parçalan olan elektrik makineleri için hava aralığı önemli bir büyüklüktür. Hava aralığının elektrik makinelerinin gücüne göre belirlenmesi, makinelerin tasarım aşamasında göz önünde bulundurulması gereken önemli bir parametredir. Bu tez bir uygulama çalışmasıdır. Çalışmada asenkron motorlarla ilgili verilmiştir. Deneysel sonuçlardan faydalanılarak hava aralığının motorun çıkış parametrelerine etkisinin önemi incelenmiştir. Hava aralığının artması ile motorun çıkış parametrelerinin tümünde büyük değişiklikler meydana gelmiştir. Özellikle verimin büyük oranda düştüğü görülmüştür. Bu olumsuzluklardan dolayı hava aralığının mümkün olan en küçük değerde tutulması yapılan deneyler sonucunda anlaşılmıştır. Although there are plenty of resources on induction motors, the effect of air cup on the motor variability has been studied on very little. in fact, for the electrical machines with circulating parts air cup is an important parameter. Defming of an air cup according to the power of the electrical machines is an important factor, which should be considered while the machines are designed. This theses is a practical study. in the study there is general inforrnation on inducîion motors. By using the experimental results; the importance of the efFects on air-gap motors output parameters has been studied. By the increase of the air-gaps there has been great changes in ali of the output parameters. There has been great decrease in the performance. According to my experiments the air-gaps should be kept in small values.
Keywords: Motorlar