Psikiyatrik bozukluklarda bellek sorunları - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bu yazıda psikiyatrik bozukluklardaki bellek işlevlerindeki sorunları inceleyen araştırmalar gözden geçirilmiştir. “PubMed” ve “ScienceDirect” tıbbi arama motorları kullanılarak, özellikle 1996-2004 yılları arasında yayımlanan makaleler, öncelikli olarak değerlendirilmeye alınmıştır. Bellek alt tipleri sorunları ile psikiyatrik bozukluklar arası ilişkiler incelendiğinde, panik bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğunda, anksiyete ya da travmatik olaya ilişkin açık bellek taraflılığı daha anlamlı olarak ortaya konmakta iken yaygın anksiyete bozukluğunda örtük bellek taraflılığı öne çıkmaktadır. Obsesif kompulsif bozuklukta ise, bellek sorunundan çok, karar verme ile ilgili sorunlar olabileceği düşünülebilir. Depresyonda, özellikle duygudurumla uyumlu açık bellek sorunları ön plana çıkmaktadır. Öte yandan, pek çok çalışma, bipolar afektif bozukluk olgularının, ötimik olduğu zamanlarda da belirli bilişsel işlev sorunlarının olduğunu ortaya koymuştur. Şizofrenide örtük bellek işlevleri korunurken, açık bellek ve çalışan bellek sorunları belirgindir. Otizm spektrumu bozukluğu bireylerde ise, öyküdeki bağlamsal ipuçlarını yeterince kullanamama ve karmaşık örüntüleri hatırlama zorlukları nedeniyle organizasyon stratejilerinde yetersizlik dikkati çeker. Ortaya konan bellek sorunlarının ileri çalışmalarla güçlendirilmesi, olası yapısal ya da işlevsel sorunların eşlik ettikleri, ya da temel oluşturdukları psikiyatrik bozukluğun etiyolojisini anlama ve uygun tedavi yaklaşımları geliştirmede, özellikle bellek işlevlerini güçlendirmede katkılar sağlayabilir.

This article reviews literature on memory problems in psychiatric disorders. Articles, published in 1996-2004 and searched via “PubMed” and “ScienceDirect” medical search engines, are primarily included in the review. Based on research findings on association between problems in memory subtypes and psychiatric disorders, there are explicit memory biases towards anxious or traumatic stimulus in panic disorder and posttraumatic stress disorder, while there is an implicit memory bias in generalized anxiety disorder. In obsessive-compulsive disorder instead of memory problems, difficulties of decision making become obvious. In depression, mood-congruent memory problems are prominent. On the other hand, several studies reported memory problems in bipolar disorder patients even when they are eutimic. While implicit memory functions in schizophrenia are spared, explicit and working memory problems are significant. Autistic spectrum patients show inability to use contextual cues in stories and because of their problems on recall of complex patterns, they are inadequate in organizing strategies. Strengthening the data on memory problems in psychiatric disorders with further studies will enable us to understand the etiologies of the disorder and develop appropriate treatment strategies, especially for memory skills.
Memory problems in psychiatric disorders
Keywords: Psikiyatri; Psikoloji