İkna amaçlı kitle iletişim kuramları ve Edward Bernays’ın halkla ilişkiler uygulamaları - Baban, Ece (My University, 2005)
Hayatımızın her alanında ikna çalışmalarının bireyden topluma uzanan geniş bir yelpazesi vardır. Gerçekte bu konudaki çalışmalar sonsuzdur. Sosyoloji, psikoloji, semiyoloji ve siyaset bilimi alanlarında çalışan uzmanlar bu konunun gelişimine birçok katkıda bulunmuştur. Bu çalışma ile Edward Bernays'ın hayatı, halkla ilişkiler danışmanlığı ve halkla ilişkiler uygulamaları ele alınmış, Bernays'ın çalışmamızı destekleyecek nitelikte olan uygulamaları çalışma kapsamında değinilen kuramlar açısından değerlendirilmiş ve hangi çalışmasında hangi kuramı ne amaçla kullandığı halkla ilişkiler ve propaganda çatısı altında sorgulanarak saptanmıştır. In all the fields of our lifes we are facing of persuasion practises which are diffused like a fan from individual to society. In reality the studies about this concept are boundless.The specialists whom are practicing in the fields of sociology, political science and semiotics contribute to the evolution of the concept. Within this study are discussed Edward Bernays's life, his consultancies and practices of public relations. Bernays's studies and practices which show the characteristics supporting our study are evaluated by considering theories. Which theory is used in which study according to which aim is estabilished by examininig within the consideration of public relations and propaganda.
Keywords: Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler