Finansal krizler, 2008 abd mortgage krizi ve basel sürecindeki türk bankacılık sektörüne etkisi - Kuzu, Volkan (My University, 2012)
Tüm dünyada teknolojik gelişmeler ve piyasalara getirilen düzenlemeler sermayenin serbest dolaşımına neden olmuştur. Ancak küreselleşmenin etkisi ile uluslararası finans piyasaları bütünleşmekte ve bununla beraber kriz diğer ülkelere daha kolay yayılmaktadır. Güçlü ve istikrarlı bir ekonominin varlığı; doğru yapılandırılmış güçlü bir ulusal para ve güvence altına alınmış sağlam bir finansal sektör ile mümkündür. Sermayenin serbest dolaşımının piyasalarda gelişmesi çeşitli risklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu riskler, kredi riski, piyasa riski, operasyonel risk ve diğer (ülke riski, politik risk, yasal risk) risklerdir. Finansal krizlerin küresel ekonomiler için önemli bir yeri bulunmaktadır. Çalışmamızda 2008 küresel kriz (Mortgage Krizi örneği) ele alınmış ve söz konusu krizin ulusal ekonomiler için ciddi sorunlar yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Bir çok ülkede finansal krizden olumsuz etkilenmiş, bir çok banka iflas etmiştir. Uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler sonucu piyasalarda likidite kıtlığı, sorunlu aktiflerin değeri hakkındaki belirsizlikler ve sermaye eksikliğine karşı acele olarak çeşitli önlemlerin alınması gerekmiştir. Çalışmamızda söz konusu riskleri azaltmak ve bankacılık sektörünün daha sağlıklı olabilmesi için gerekli olan Basel Standartlarını pratik olarak uygulayan Türkiye' deki bankaların Küresel kriz (Mortgage Krizi) öncesi ve sonrası yıllardaki mali yapıları incelenmiştir. Basel Standartlarına uyum sürecinin Türk bankacılık sektörüne olumlu katkısının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

In all the world, technological developments and deregulation caused to free circulation of capital. But affected by globalization and the international financial markets with all the upgrade easier crisis to other countries has been spreading. The existence of strong and stable economy that is configured correctly, have a strong guarantee and national currency is possible with a sound financial sector. When free circulation of capital improved in the markets, various risks which credit risk, market risk, operational risk and other (country risk, politicial riski, legal risk) risks emerged. Financial crisis for the global economy has an important place. In this study,2008 global crisis (Mortgage Crisis) had discussed. The crisis has created serious problems for national economies was concluded. In most countries financial crisis has adversely affected by, a lot of Bank bankruptcy. Developments in international markets, the value of the assets which are legally problematic as a result of the shortage of liquidity in the markets, and the uncertainties about its lack of a variety of precautions against the rush of capital. We can reduce the risks in question and the banking sector is necessary to be more healthy, which implements the Basel Standards in practice, banks in Turkey global crisis (Mortgage crisis) are explored in the years before and after financial structures. The positive contribution of the Turkish banking sector Basel standards was concluded.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finansal Krizler