Muhammed b. Yusuf es-Senüsî’nin Kavram ve Tanıma Yaklaşımı - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Kelam, Hadis ve Tasavvuf gibi dini ilimlerde önemli eserler vermiş olan 15. yüz-- yılın büyük âlimi Muhammed b. Yusuf es--Senüsî, aynı zamanda mantık ilminde de etkili ve yaygınlık kazanmış eserler kaleme almıştır. Özellikle onun Muhtasaru'lMantık isimli risalesi, Ebherî'nin İsâgücî'si, Kâtibî'nin Şemsiyye'si ve Taftazânî'nin Tehzîb'i gibi mantık tarihinde şerh ve haşiyelerle kendine has bir gelenek oluşturan eserler arasına girmiştir. Bu çalışmada Senüsî'nin Muhtasar'i ve bu eserine bizzat kendisi tarafından yazılmış olan Şerhu'l-Muhtasarfi İlmi 'l-Mantık isimli geniş şerhi merkezinde karşılaştırmalı bir şekilde onun kavram ve tanım anlayışı incelenmekte; bu sayede de temsil kabiliyeti yüksek bir metin üzerinden genel olarak Osmanlı mantıkçılardan biraz daha farklı bir seyir takip eden Mısır--Mağrib bölgesi mantık-- çılarının yaklaşımı tanıtılarak değerlendirilmektedir.

A substantial intellectual of 15th century, Yusuf as—Sanüsî wrote remarkable works in the fields of Kalâm (Islamic Theology), Hadith and TaŞwwuf. Also, He wrote books in the field of logic which were effective and gained wide currency. Especially his work Mukhtaşar al—Mantiq is acknowledged among Abhari's İsâghüjî, Kâtibîls Shamsiyya and Taftâzânî's Tahdhı'b all of which established an idiosyncratic tradition with their commentaries and annotations. In this article, Sanüsi's perception of ta_Swwur-conceptualization and definition are comparatively examined in the light of his Mukhtaşar and its extensive commentary titled Sharh aZ-Mukhtaşarfî ilm al-al-Mantiq also written by himself, thereby introducing and evaluating the approach of the Egypt—Maghreb region logicians, which followed slightly different path from Ottoman logicians, through the text having high capacity of representation.
Muhammad ibn Yüsuf as—Sanüsî’s Approach to Taşawwur—Conceptualization and Definition
Keywords: Tarih; Din Bilimi