Tiyofen bazlı organik alan etkili transistörlerin tasarlanması ve karakterizasyonu - Malkoç, Derya (My University, 2012)
TİYOFEN BAZLI ORGANİK ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLERİN TASARLANMASI VE KARAKTERİZASYONU Bu tez çalışmasında, organik yarıiletken katman Regioregular Poli3-hekziltiyofen (P3HT) ve yalıtkan katman Polivinilalkol (PVA) kullanılarak organik alan etkili transistörler (OFET) üretilmiştir. PVA yalıtkan katmanın su ve DMSO içerisinde çözdürülerek üretilen OFET’lerin performansının çözücüye göre değişim gösterdiğini belirledik. DMSO çözücüsü kullanılarak üretilen cihazların eşik voltajlarının düştüğünü ve mobilitenin arttığını, 100 Hz frekans değerinde DMSO’lu örneklerin suya göre 4 kat fazla kapasitif değere sahip olduğunu gözlemledik. Bu sonuçlara göre, literatürde ilk kez DMSO çözücüsü kullanılarak üretilen OFET’ler daha yüksek performansa ve uygulamada daha fazla avantaja sahiptir.

DESIGN AND CHARACTERIZATION OF THIOPHENE BASED ORGANIC FIELD EFFECT TRANSISTOR In this study, organic field-effect transistors (OFET) were produced using the organic semiconductor layer Regioregular Poli3-hekziltiyofen (P3HT) and the dielectric layer polyvinylalcohol (PVA). The performance of OFET’s produced by dissolving PVA dielectric layer in water and DMSO solvent was observed to change in accordance with the solvent. Increase in mobility and decrease in the threshold voltage of devices produced using DMSO was observed, the samples produced using DMSO with 100 Hz frequency value were observed to have four times the capacitive value of water. According to these results, the OFETs produced using DMSO solvent for the first time in the literature have increased performance and more advantages in practice.
Keywords: Fizik