Kistik fibrozis hastalarında pulmoner rehabilitasyon - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Kistik fibrozis (KF)'li hastaların havayollarındaki sekresyonlar kalınlaşarak sık akciğer enfeksiyonuna neden olur. Tekrarlayan enfeksiyonlar, akciğer hasarına ve diğer akciğer hastalıklarının ortaya çıkmasına yol açar. Pulmoner rehabilitasyon, KF tedavisinde tamamlayıcıdır ve havayollarının temizlenmesinde, nefes darlığının giderilmesinde ve göğüs ekspansiyonunun artırılmasında önemli role sahiptir. Kistik fibrozisli hastaların pulmoner rehabilitasyonu postüral drenaj, perküsyon ve vibrasyon gibi kişi bağımlı yöntemleri; otojenik drenaj ve aktif solunum teknikleri döngüsü gibi kontrollü solunum egzersizlerini; pozitif ekspiratuar basınç, hava yolunda osilasyon sağlayan cihazlar ve yüksek frekanslı göğüs duvarı osilatörü gibi solunum yollarının temizlenmesinde yardımcı cihazların kullanımını içerir. Tüm bu yöntemlere bozulmuş postür ve kısalan yardımcı solunum kaslarına yönelik egzersizler de entegre edilmelidir. Bu yazının amacı KF'ye yönelik rehabilitasyon yöntemlerini tanımlamak ve rehabilitasyon programında uygun yöntemin seçilmesine yardımcı olmaktır

The respiratory secretions of patients with cystic fibrosis (CF) cause frequent pulmonary infections by thickening. These recurrent infections lead to lung damage and other pulmonary diseases. Pulmonary rehabilitation is descriptive in the management of CF and has an important role to clear the airways, to relieve shortness of breath and to increase chest expansion. Pulmonary rehabilitation of patients with CF includes individual-dependent techniques such as postural drainage, percussion and vibration; controlled breathing exercises such as autogenic drainage and active cycle of breathing technique; use of airway clearance devices such as the positive expiratory pressure device and devices that provide airway oscillation such as high frequency chest wall oscillation device. Exercises for poor posture and shortened accessory muscles of respiration should be integrated to all of these techniques. This article aims to define rehabilitation techniques for CF and to help the physicians to choose the suitable technique for the rehabilitation program
Pulmonary rehabilitation in patients with cystic fibrosis
Keywords: Rehabilitasyon