Farklı kök kanal medikamentlerinin enterococcus faecalis ve candida albicans üzerine antimikrobiyal etkilerinin in vitro olarak karşılaştırılması - Öztürk, Burçin Arıcan (My University, 2015)
Farklı Kök Kanal Medikamentlerinin Enterococcus faecalis ve Candida albicans Üzerine Antimikrobiyal Etkilerinin in Vitro Olarak Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı çeşitli kök kanal medikamentlerinin 3 ve 7 günlük süreçlerde Candida albicans ve Enterococcus faecalis üzerindeki antimikrobiyal etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 240 adet tek kök tek kanallı insan dişi kullanılmıştır. Kök kanalları şekillendirildikten ve akrilik bloklara gömüldükten sonra otoklavda steril edilmiştir. Örnekler iki gruba ayrılarak birinci grubun kök kanallarına E. faecalis diğerine ise C. albicans süspansiyonu inoküle edilmiş ve 37˚ C’ de 48 saat etüvde bekletilmiştir. Enfekte edilen dişler her grupta on diş olacak şekilde alt gruplara ayrılmıştır. Kanal içi medikamenti olarak kalsiyum hidroksit (Grup 1), üçlü antibiyotik patı (Grup 2), ikili antibiyotik patı (Grup 3), modifiye üçlü pat (Grup 4) ve laktoferrin (Grup 5) kullanılmıştır. Üçüncü ve yedinci gün sonunda kök kanallarından paper point ile alınan örnekler boş eppendorf tüplere alınıp bir seri işlemden geçirildikten sonra DNA izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Daha sonra da Gerçek Zamanlı PZR işlemi uygulanmıştır. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Kullanılan tüm kanal içi medikamentleri E. faecalis ve C. albicans üzerine hem 3. günde hem de 7. günde oldukça etkili olmuştur. Uygulanan tüm medikamentlerin üç gün içerisinde C. albicans hücrelerinin en az % 99,8’ ini, E. faecalis hücrelerinin en az % 89’ unu öldürdüğü görülmüştür. Kanal içi medikamentlerinin hepsinin C. albicans’ a etkisi E. faecalis’ e kıyasla, istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulunmuştur. kanal medikamenti, E. faecalis, C. albicans, laktoferrin, üçlü antibiyotik patı In Vitro Comparison of Antimicrobial Effects of Different Root Canal Medicaments on Enterococcus faecalis and Candida albicans Res. Asst. Dt. Burçin Arıcan Öztürk Supervisor: Prof. Dr. Hesna Sazak Öveçoğlu Marmara University, Institute of Health Science, Department of Endodontics Aim: Aim of this study is the investigation of antimicrobial effects of different root canal medicaments on Enterococcus faecalis and Candida albicans on 3 and 7 days periods. Material and Methods: 240 single rooted human teeth with single canals were used in this study. First of all, root canals were shaped mechanically and embedded in acrylic blocks, then sterilized in autoclave. The samples were divided into two groups; the root canals of first group was inoculated with E. faecalis and the other with C. albicans suspension and incubated at 37˚C for 48 hours. The infected teeth were divided into subgroups each containing 10 teeth and calcium hydroxide (Group 1), triple paste (Group 2), double paste (Group 3), modified triple paste (Group 4) and lactoferrin (Group 5) were administered as root canal medicaments. At the end of 3 and 7 day, paper points containing root canal samples were placed into empty eppendorf tubes and after a serial procedure DNA was isolated. Then, Real-Time PCR (QPCR) was applied. The data were analized statistically. Results: All medicaments used in this study were determined effective against E. faecalis and C. albicans on both day 3 and 7. All medicaments could eliminate more than % 99,8 C. albicans and more than % 89 E. faecalis at the end of the day 3. Beside this, all of them were statistically much more effective against C. albicans in comparison with E. faecalis. Key words: Root canal medicaments, E. faecalis, C. albicans, lactoferrin, triple antibiotic paste.
Keywords: C. Albicans; Diş Hastalıkları; E. Faecalis; Endodonti; Kök kanal Medikamenti; Laktoferrin; Sağlık; Üçlü Antibiyotik Patı