Tarih Ders Kitaplarında Kanıt Temelli Öğrenme_x000D_ Yaklaşımı: Ortaöğretim T.C. İnkılap Tarihi ve_x000D_ Atatürkçülük Ders Kitabı Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Yapılandırmacı eğitim anlayışı ile birlikte tarih öğretiminde öğrencilerin tarihsel düşünme becerilerikazanması, ders sürecinde aktif olmaları amaçlanmaktadır. Öğrencilere becerilerin kazandırılmasındaise tarihsel kanıtların (birinci el, ikinci el, farklı görüşlere ait kanıtlar) kullanılması ve bu kanıtlarınsorgulatılması etkili olmaktadır. Bu durum tarih derslerinde öğrencilerin küçük birer tarihçi gibitarihsel kanıtla etkileşime girmeleri ve kendilerinden beklenen tarihsel düşünme becerilerini kazanmalarını sağlamaktadır. Bu çalışmada kanıt temelli tarih öğretimi yaklaşımına göre 2019-2020 eğitimöğretim döneminde Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanan Ortaöğretim T.C. İnkılap Tarihi veAtatürkçülük ders kitabı incelenmiştir. Araştırmanın amacı Ortaöğretim T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabının kanıt temelli tarih öğretimine uygunluğunu ortaya koymaktır. Araştırmadanitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmış ve verilere doküman analizi ile ulaşılmıştır.Elde edilen verilerin analizi betimsel analiz ve içerik analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanınsonuçlarına göre, ders kitabında kanıt temelli öğrenme anlayışında öğrencinin tarihsel düşünmebecerilerini kazanmalarını sağlayan birinci elden kanıtların ikinci el kanıtlara göre daha az kullanıldığıtespit edilmiştir. Ayrıca tarih dersi öğretim programında belirlenen kazanımlar ve beceriler arasındakiilişkinin ders kitabına yansımadığı ortaya çıkmıştır.

History teaching in the context of constructivist education aims to gain students historical thinking_x000D_ skills and to be active in the course process. Using historical evidences and questioning these evidences_x000D_ is effective in gaining skills to students. This enables students in history courses to interact with_x000D_ historical evidence like little historians. Students also acquire historical thinking skills expected of_x000D_ them. In this study, according to the evidence-based history teaching approach, the Secondary Education textbook of Turkish Republic History of Revolution and Kemalism [T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük] has been examined. The aim of the research is to reveal the suitability to evidence-based_x000D_ history teaching of the Secondary Education textbook of Turkish Republic History of Revolution and_x000D_ Kemalism. The case study, one of the qualitative research designs, was used in the research and the_x000D_ data were obtained by document analysis. The obtained data were interpreted with descriptive analysis_x000D_ and content analysis. According to the results of the study, it was determined that first-hand evidence_x000D_ that enables students to gain historical thinking skills is used less than second-hand evidence in the_x000D_ understanding of evidence-based learning. Also it was revealed that the relationship between the_x000D_ acquisitions and skills determined in the history teaching program was not reflected in the textbook.
Evidence-Based Learning Approach in History Textbooks: Secondary Education Turkish Republic History of Revolution and Kemalism Textbook Example