Basel uzlaşılarının gelişim sürecinin finansal krizler paralelinde değerlendirilmesi - Özpek, Hasan Basri (My University, 2014)
BASEL UZLAŞILARININ GELİŞİM SÜRECİNİN FİNANSAL KRİZLER PARALELİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ 2008 Küresel Finansal Kriz sonrasında, 2010 yılında yayınlanan Basel III uzlaşısı bankaların finansal krizlere karşı daha dayanıklı, sağlam ve istikrarlı olabilmesi adına yeni önlemler getirmiştir. Önceki Basel uzlaşılarının getirdiği standartlar bankaların sermaye yapısını güçlendirmiş olmasına rağmen, ne krizlerin çıkması ne de bankaların iflasları önlenememiştir. Bu durumda göstermektedir ki, Basel uzlaşıları krizlere önceden alınmış bir önlem değil, kriz çıktıktan sonra tedavi edici bir önlemler paketi olarak işlev göstermektedir. Ancak, şunu da vurgulamakta yarar vardır; Basel uzlaşıları, krizler paralelinde sürekli bir gelişim göstermiştir, ancak krizleri önleyememesinin nedeni ise, krizlerin nasıl, ne şekilde ve ne zaman çıkacağının öngörülememesi olarak belirtilebilir. Çalışmada, Basel uzlaşıları, Kriz kavramı ve dünyada yaşanan Finansal Krizler, Bankalar ve İşletmeler açısından Risk ve Derecelendirme kavramları incelenmiştir. Uzlaşıların bankacılık ve finans sektörü için yararı olmasına rağmen, krizlerin daima uzlaşıların önünde gittiği, uzlaşıların da krizlerin takipçisi durumuna geldiği görülmüştür. Basel Uzlaşıları, Finansal Krizler, Risk ve Derecelendirme, Bankalar Ve İşletmeler, Sermaye

EVALUATION OF THE DEVELOPMENT OF BASEL CORE PRINCIPLES THROUGH THE PARALLEL OF FINANCIAL CRISIS After the 2008 Global Financial Crisis, Basel III core principles issued in 2010 have brought new standard since the banks can be more strong, sound and stable against the financial crisis. Although the previous Basel standards have strengthened the capital structure of the banks, neither the crisis nor bankruptcy of the banks could be stopped. This station shows that Basel principles function as a recovering standards package after the crisis, not the measures taken before them. Somehow, it is useful to emphasize that Basel principles have always developed during the crisis but why it couldn't stop them can be stated that crisis cannot be forecasted when, how and what kind of it will emerge. In this study, Basel principles, crisis concept and crisis emerging worldwide, risk and rating concepts in view of the banks and firms have been examined. Although Basel principles are useful for the banks and finance industry, it has been seen that crisis go ahead of the principles and principles have become the follower of the crisis. Key Words: Basel Principles, Financial Crisis, Risk and Rating Concepts, Banks and Firms, Capital
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bankalar Ve İşletmeler; Finansal Krizler; iBasel Uzlaşıları; Risk ve Derecelendirme; Risk yönetimi; Sermaye; Türkiye