Fen eğitiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin başarısına, kavram öğrenmesine ve hatırlamasına etkisi - Kurt, Işıl (My University, 2001)
Günümüzde, Fen Bilgisi derslerinin öğretimini daha etkili kılmak için birçok yöntem ve teknik geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden birisi de işbirlikli öğrenme yöntemidir. Bu çalışmada; Fen Bilgisi dersinde, işbirlikli öğrenme yönteminin, öğrencilerin başarısı, kavram öğrenmesi ve hatırlaması üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada; öğrencilerin başarısını, kavram öğrenmesini etkilediği düşünülen 6 değişken belirlenmiş, bu değişkenlerin başarıya ve kavram öğrenmeye etkisi incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul ili Kartal ilçesi Mustafa Karaşahin İlköğretim Okulu, örneklemini ise bu okuldaki 5/ A ve 5/ B sınıflarındaki 72 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi, deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Uygulamaya başlamadan önce Fen Bilgisi dersi ilköğretim beşinci sınıf Madde ve Enerji ünitesine ait çoktan seçmeli şekilde ve kavram bilgisini ölçen yazılı şekilde ön test, uygulama bitiminde ( aynı sorularla ) son test, uygulama bitiminden 8 hafta sonra ( aynı sorularla) hatırlama testi uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin başarılarına ve kavram öğrenmelerine; etkisi olduğu düşünülen toplam 6 sorudan oluşan kişisel bilgi formu hazırlanmıştır. Araştırmada verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde t testi ve tek yönlü varyans analizinden faydalanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara dayanılarak şu sonuçlar elde edilmiştir: 1. Fen Bilgisi dersinde işbirlikli öğrenme yöntemiyle ders işleyen öğrencilerin başarısı, düz anlatım yöntemiyle ders işleyen öğrencilerin başarısına göre daha fazladır. 2. Fen Bilgisi dersinde işbirlikli öğrenme yöntemiyle ders işleyen öğrencilerin kavram öğrenme başarısıyla, düz anlatım yöntemiyle ders işleyen öğrencilerin kavram öğrenme başarısı birbirine eşittir. 3. Fen Bilgisi dersinde işbirlikli öğrenme yöntemiyle ders işleyen öğrencilerin öğrenilen bilgileri ve kavramları hatırlama oranı, düz anlatım yöntemiyle ders işleyen öğrencilerin öğrenilen bilgileri ve kavramları hatırlama oranına göre daha yüksektir. 4. Fen Bilgisi dersi işbirlikli öğrenme yönteminde öğrenci başarısına ve kavram öğrenmesine cinsiyet, yaş, okul öncesi eğitim alma, işlemekten zevk alınan ders, daha önce küme çalışması yapma ve Fen Bilgisi dersini işleme tekniği değişkenlerinden hiçbirinin etkisi yoktur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler getirilmiştir. Bu araştırmanın yapılacak olan diğer araştırmalara yol göstermesi beklenmektedir.

Recent developments have been made to facilitate the teaching of Science courses. One of these developments is the cooperative learning technique. In this study, the effects of cooperative learning on the success, concept learning and remembering properties of students has been researched. In this study, 6 parameters ( key factors ) thought to affect student's success and concept learning has been determined and influence of these parameters on success and concept learning has been searched. The medium for the research was Mustafa Karaşahin elementary school in Kartal, İstanbul and the subjects of the research were the 72 students studying at the school's 5/ A and 5/ B classes. The research group was devided into two groups: the test and the control. Before initiation, a multi-choice exam has been conducted on the fift grade Science course's Matter and Energy subject in order to determine concept learning written exam has been made. The same examination has been conducted at the end of the study and 8 weeks after the study. In addition a personal questionnare which contains 6 questions and which is taught to has effect on concept learning has been prepared. In the statistical evaluation of the results, t test and one-sided variance analysis have been used. Based on the data obtained in the study, the following results obtained: 1. The success in Science course of the students instructed with cooperative learning method is more than those instructed with conventional methods. 2. The concept learning properties of students instructed with cooperative learning method and conventional methods are identical. 3. The knowledge and concept remembering skills of students instructed with cooperative learning method is better than those instructed with conventional methods. 4. İn the Science course of student instructed with cooperative learning parameters of gender, age, education before primary school, enjoyment of the course, having done group work before and the instruction method have no effect on success and concept learning of students. Several suggestions have been made in accordance with the results obtained. It is expected that this research will pave the way for more upcoming studies.
Keywords: Öğrenciler-başarı; Öğrenme