Türkiye’de vergi politikalarının bist 100 fiyatlarına etkisi : Verginin kapitalizasyonu ve amortismanı üzerine bir uygulama - Beskisiz, Musa Onur (My University, 2024)
Hükümetler, ekonomik ve sosyal hayata etkilemek için maliye ve para politikasını kullanmaktadır. Ekonomik ve sosyal hayata müdahale; istikrarı sağlamak, büyüme ve kalkınmaya yön vermek, adil gelir dağılımını sağlamak gibi birçok amaçla yapılmaktadır. Vergi politikası, maliye politikası içinde en sık kullanılan politika araçlarındandır. Maliye politikasının kullandığı araçlardan biri olması nedeniyle vergi politikasının da aynı amaçlarla kullanıldığı söylenebilir. Diğer taraftan vergi politikaları, kanun koyucu amaçlamasa bile ekonomide birçok etkiye neden olabilmektedir. Vergi politikasının öngörülemeyen sonuçları; hesaplama zorluğu, zaman gecikmeleri, ülke farklılıkları ve ülke koşulları gibi birçok sebepten kaynaklanabilir. Böyle bir etkinin varlığının daha önce hiç değerlendirilmemiş olması da bu öngörülememeye neden olabilir. Çalışmada yazında sayı ve kapsam olarak sınırlı yer bulan, vergi politikalarının varlık değeri üzerindeki etkileri, hisse senetleri üzerinden incelendi. İncelemede vergi oranlarındaki değişiklik ile hisse senetleri fiyatları (şirket değeri ile) arasında doğrudan ve anlamlı bir ilişkinin olduğu varsayımından hareket edildi. Bu ilişki, olay çalışması ekonometrik yöntemini kullanarak, rakamsal olarak da ortaya konulmuştur. Bu sayede vergi politikası ile hisse senedi fiyatı arasındaki doğrudan ilişkiyi ifade eden, verginin kapitalizasyonu ve amortismanı kavramlarının literatürdeki kullanımını bir adım öteye götürmek hedeflenmiştir.

Governments use fiscal and monetary policy to influence economic and social life. Intervention in economic and social life; It is done for many purposes such as ensuring stability, guiding growth and development, and ensuring fair income distribution. Since tax policy is one of the instruments used by fiscal policy, we can say that tax policy is also used for the same purposes. On the other hand, tax policies can cause many effects in the economy even if the legislator does not intend it. The unforeseen consequences of tax policy; It may be caused by many reasons such as computational difficulty, time delays, country differences and country conditions. This unpredictability may also be caused by the fact that the existence of such an effect has never been evaluated before. In our study, we examined the effects of tax policies on asset value, which is limited in number and scope in the literature, on stocks. In our analysis, we proceeded from the assumption that there is a direct and significant relationship between the change in tax rates and stock prices (company value). We aimed to demonstrate this relationship numerically by using the case study econometric method and thus to take the use of tax capitalization and depreciation concepts one step further in the literature, which express the direct relationship between tax policy and stock price.
Keywords: Econometrics; Economics; Ekonometri; Ekonometri Finance; Ekonomi; Maliye; Taxation; Turkey; Türkiye; Vergilendirme