Doğrusal programlama ile en verimli tank sisteminin kurulması ve en uygun mühimmatın yüklenmesi - Uçan, Nihat (My University, 2002)
21. Yüzyıl muharebe ortamında tank sınıfının karar silahı olarak kullanılacak olması, etkinliğin yükselmesi, dünya ülkelerinin teknolojik sınırları zorlaması ve yüksek maliyetlere rağmen araştırmaların arttırılması T.S.K.'nin tank modernizasyonu konusunda ciddi adımlar atmasını gerekli kılmıştır. Tank sistemleri açısından dünyanın en modern silahlarına sahip olan Amerika Birleşik Devletleri bile bu konu ile ilgili olarak Tank Teknolojisi Geliştirme Birimi kurmuş ve yüzlerce mühendis, teknisyen ve profesörlerini bu konu üzerinde yoğunlaştırmıştır. Amerika Birleşik Devletleri tank modernizasyonu için Türkiye bütçesinin birkaç katını harcamaktadır. A.B.D. başta olmak üzere dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri, tanklarını modernize etmek konusunda bu derece ciddi harcamalar ve çalışmalar yaparken Türkiye'nin bu teknolojinin gerisinde kalması mümkün değildir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Zırhlı Birlikler Eğitim Tümen Komutanlığı'na en uygun tankın seçilmesi için verilen görev çerçevesinde yıllardır aralıksız olarak yapılan çalışmalar tamamlanmış ve kendilerini tankçılığı adamış, bilgi seviyeleri yüksek subaylar tarafından alternatif planlar hazırlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Ordusu envanterinde bulunan tanklar 21. Yüzyıl muharebe ortamında, teknolojik ihtiyaçlara cevap verememektedir. Türkiye'nin hem komşu ülkeler, hem de dünya ülkeleri üzerinde etkili olmasını gerektiren üstünlük politikası nedeniyle güçlü bir orduya, dolayısıyla güçlü bir zırhlı kuvvete ihtiyacı vardır. Ülkemize yönelik tehditleri bertaraf etmek ve dünya liderliğine soyunmak için zırhlı birliklerin, özellikle tank sistemlerinin güçlü olması kaçınılmazdır. Türk Silahlı Kuvvetleri adına, seçilecek olan tankların muharebe sahası etkinliğini arttırabilmesi için en ileri teknoloji ile donatılması gerekmektedir. Dünyada doğruluğunu kanıtlamış olan ve ordumuz tarafından da kullanılan muharebe etkinliği yönetimi ( Operational Lethality Index (OLI) ) sayesinde elde edilen değerler bilgisayar ortamında çözülerek yorumlanmakta ve bu sayede silah sistemleri içinde karşılaştırma yapılmaktadır. Zırhlı birlikler eğitim tümen komutanlığı tarafından belirlenen alternatifler, beraberinde çeşitli kısıtlamaları getirmiştir. Üst komutanlık tarafından emredilen hususlar, iklim, coğrafi faktörler ve ekonomik kısıtlamalar dikkate alındığında doğrusal programlama ile çözülebilecek kısıtlar ortaya çıkmıştır. Tankların seçim aşamasında karşılaşılan tahditler ancak doğrusal programlama modeli kurularak açıklanabilmektedir. Maliyet kısıtı, alınacak tank miktarının sınırlı olması ve siyasi yaptırımlar ancak doğrusal programlama modeli kurularak matematiksel olarak ifade edilebilmektedir. Oluşturulan tez beş bölüm olarak değerlendirilmektedir. Birinci bölümde doğrusal programlama ile ilgili genel esaslar incelenmiş, doğrusal programlamanın tanımı, uygulama alanları ve çözüm teknikleri açıklanmıştır. İkinci bölümde modern tank projesinin gerekliliği, modern tanka geçiş alternatifleri değerlendirilmiş ve seçilecek olan tanklarla ilgili teknik karşılaştırmalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde tanklara yüklenecek olan tank topu mühimmatları ile ilgili bilgilendirme ve karşılaştırma yapılmıştır. Dördüncü bölümde muharebe etkinliği katsayısının tespit edilmesi ile ilgili açıklamalar getirilmiştir. En son bölümde ise en uygun modern tankın seçilmesi ve seçilen tankın en uygunmühimmatla yüklenmesi ile ilgili modelin kurulması, tahtidlerin açıklanması, QSB modelin bilgisayarla çözülmesi ve elde edilen sonuçların yorumlanması yapılmıştır. Bu tezin amacı Doğrusal Programlama Modeli kurularak Silahlı Kuvvetler için en uygun tank ailesini oluşturmak, en ucuz maliyet harcanarak en verimli zırhlı birlik sistemini elde etmektir.
Keywords: Ekonometri