Yaşlılık döneminde tanrı tasavvuru ve benlik saygısı - Alçelik, Zeynep (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı yaşlılık döneminde bireylerin benlik saygıları ile Tanrı tasavvurları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla 57-91 yaşları arasında Düzce ilinde ikamet eden tesadüfî örneklem metodu ile seçilen 140 kişiye Demografik Bilgi Formu, Tanrı Tasavvuru Ölçeği ve Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri uygulanmıştır. Alınan demografik bilgilerden öğrenim durumu, gelir düzeyi algısı, emeklilik durumu, kronik bir hastalığın olma durumu gibi değişkenler ile Tanrı tasavvuru alt boyutları arasında; çocuk sahibi olma durumu ile benlik saygısı arasında anlamlılık seviyesine ulaşan farklılıklar tespit edilmiştir. Benlik saygısı ve bazı Tanrı tasavvuru alt boyutları arasında da anlamlı farklılıklar söz konusudur. Sonuç olarak çalışmadan yaşlılık döneminde bulunan bireylerin psikolojik ihtiyaçlarına uygun Tanrı tasavvuru oluşturdukları ve pozitif Tanrı tasavvurları ile yüksek benlik saygısı arasında ilişki olduğu bulgulanmıştır. kolojisi, Yaşlılık Dönemi, Benlik Saygısı, Tanrı Tasavvuru

This study aims to explaine the relationship between the God Representations and the self esteem of elderly people. For this reason, 140 people between the ages of 57-91, selected by the metod of random sampling, have been employed a data form, a God Representation Scale and a Coopersmith Self Esteem scale in Düzce. According to the findings of this study, there are different relations among the dimension of God representation with the level of education, the perception of income level, the retirement status, and the state of haveing a cronic illness or not. There are different relations between self esteem and having a child. As a result, this study succest that elderly in the individuals imagined a God representation in line with their psychological needs and there is a relationship between positive God representation and high self esteem. Key Words: The Psychology of Religious, elderly people, God Representation, Self Esteem
Keywords: Din; Dini Yaşam; Özgerçekleştirim, Yaşlılarda; Psikolojik Yönleri; Yaşlılar; Yaşlılık