Modelleme metodlarıyla bir milin imalat için tasarımı - Karaçalı, Özdoğan (My University, 2004)
Bu tezde rapor edilen araştırma, modüler ve parametrik imalat için tasarım (İİT) ortamını meydana getiren yapısal tasarım metotları ve modelleme tekniklerine odaklanmıştır. İmalat ve tasarım aktiviteleri ve ilişkilerinin analizinde aktivitelere ait enformasyonun çok önemli olduğu görülmüştür. Bu araştırmanın amacı, İİT aktivitelerini destekleyen ve enformasyon sunumu yapabilen yeni bir BDM sistemini kullanarak metotlar ve sonuçlarını tanımlayan modüler ve parametrik imalat için tasarım ortamında yeni bir yaklaşımı tanımlamaktır. Bir milin eşzamanlı modüler ve parametrik İİT ortamında algoritmalar, teknolojik veri desteği, uluslar arası standartlar, STEP uyumlu veri modellemesi için EXPRESS, fonksiyonel IDEF0 aktivite modelleri ve UML bütünleşik modelleme için nesnelere dayalı metotlar araştırıldı ve kullanıldı. Tasarım olayı ilerlerken üretim proses/ kaynaklarının ve bunlara ait sınırların yanı sıra ürün imal edilebilirliği geri beslemesi yapılarak tasarım kararları desteklendi. Teorik araştırma, modüler ve parametrik dönel iş parçalarının imalat için tasarımını inceleyen BDM sistem uygulaması ile test edildi. Bu araştırmanın bilime katkısı, tasarımcılara tasarımın ilk safhalarından başlayarak eş zamanlı olarak dizayn süresini kısaltmada, ürün maliyetlerini azaltmada, ürün kalitesini artırmada, yapılandırılmış ve genişletilebilir bir modüler ve parametrik yaklaşım sağlamaktır. Nisan 2004 Özdoğan KARAÇALI

DESIGN FOR MANUFACTURING OF A SHAFT BY MODELLING METHODS The research reported in this thesis is focused on structured design methods and modelling formalisms that were developed to enable the modular and parametric design for manufacturing (DFM) environment. In analyzing design and manufacturing tasks and their mutual interactions, it appears that the underlying information of these tasks is of the utmost importance. The aim of this work is to describe the methodologies and results in the form of BDM system that captures the representation of information to support DFM activities to derive a new approach within a modular and parametric design for manufacturing environment. The author investigated algorithms, technological data forms, international standards, STEP driven EXPRESS for data definition, functional IDEF0 activity modelling, UML object oriented methods in concurrent İİT environment of a modular and parametric shaft. Design decisions are supported by feedback on the product machinability as well as production resource constraints as the design evolves. The theoretical research is tested by the application study of CAE system which explores the modular and parametric design for manufacturing of rotational components. The contribution of the research is to provide a structured, extensible, modular and parametric approach that helps designers to shorten their designing time, decrease the cost of product and increase their product quality in the earlier design stage. April 2004 Özdoğan KARAÇALI
Keywords: İmalat_Miller; Makina Mühendisliği; Tasarım_Miller