Tekerlekli sandalye kullanıcılarının fiziksel iş yapabilme kabiliyetini ölçen ve artıran tekerlekli sandalye ergometresi’nin tasarımı ve imalatı - Geyik, Hasan (My University, 2006)
Tekerlekli sandalye kullanıcıları gün boyunca hareketsiz kaldıkları ve vücutlarında oluşan enerji tüketimi olmaması nedeniyle zamanla sağlık problemleriyle karşılaşırlar. Bu çalışmada tekerlekli sandalye kullanıcılarının üst ekstremitilerini güçlendirebilecek, fiziksel olarak iş yapabilme kabiliyetlerini ölçmek için tekerlekli sandalye ergometresi tasarlanmış ve imal edilmiştir. İlk bölümde bu çalışmanın gerekliliği ve amacı belirtilmiştir. İkinci bölümde ortopedik engelliler hakkında verilerek karşılaştığı sorunlar ele alınmıştır. Ayrıca tekerlekli sandalye ve ergometre hakkında verilmiştir. Üçüncü bölümde tekerlekli sandalye ergometresinin tasarımı için gerekli hesaplamalar ve analizler yapılmıştır. Tekerlekli sandalye ergometresini oluşturan parçalar tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde de tekerlekli sandalye ergometresinin test sonuçları ve maliyet hesapları verilmiştir. Beşinci bölümde imalatı yapılan tekerlekli sandalye ergometresi üzerinde yapılan deneylerin değerlendirilmesi yapılmıştır.

Due to staying stable during the day and because of no costuming of energy in their bodies, the users of wheelchairs experience healthy problems timing. This study can strengthen the wheelchair users upper extremity and in order to consider their physical working ability, the wheelchair ergometer has been designed and has been manufactured. In the second part by explaining superficial information about orthopedic disables, their problems have been evaluated, also general information about the wheelchair has been given. In the third part the necessary calculation and analysis has been done for designing wheelchair ergometer. In the fourth part the outcomes of evaluation and its cost has been considered. In the last part the wheelchair ergometer which has been experimental studied.
Keywords: Tasarım_Tekerlekli Sandalye; Tekerlekli Sandalye_Özürlüler