Etik ikliminin kuruma güven üzerindeki etkisi - Dönertaş, Fuat Can (My University, 2008)
Etik iklim ve kuruma güven karşılıklı etkileşim içinde olan iki ayrı yönetim kavramıdır. Yaşanılan etik ikilemlerde çözüm yolunu belirterek hem karar vermeyi, hem de daha sonraki davranışları şekillendiren etik iklim kavramını literatürde konu olan çalışmalar sınırlı sayıdadır. İşletmelerde son yıllarda artarak yaşanan etik dışı davranışlara paralel olarak kavramın önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Kurumun taraflarına verdikleri sözleri ve taahhütleriyle, göstermiş oldukları davranışların tutarlı olup olmaması durumunda, tarafların inançlarını ifade eden kuruma güven kavramı ise kurumun faaliyetleri açısından son derece önemlidir. Çalışmada; etik iklim ve kuruma güven kavramları teorik olarak incelenmektedir. Buna paralel olarak etik iklimin kuruma karşı duyulan güven etkisi üzerine, özel bir işletmenin çalışanlarına yönelik bir anket çalışması ile uygulama kısmı gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, etik iklim konusunda beş faktör ortaya çıkmıştır. Bunlar; kurum çıkarı, kişisel çıkar, sosyal sorumluluk, kişisel ahlak, takım çıkarı faktörleridir. Kuruma güven konusunda ortaya çıkan faktörler ise destekleyicilik, firma imajı, istihdam ve kanuni güven olarak adlandırılmıştır. Gerçekleştirilen yazın taraması ve yürütülen uygulama sonunda, etik iklimin kuruma karşı duyulan güveni bazı alt boyutlar açısından etkilediği belirlenmiştir. ven, Kuruma Güven.

Ethical climate and organizational trust are two management concepts that are in mutual interaction. There are few studies regarding how to find out the solutions about ethical dilemmas and develop subsequent policies accordingly. The meaning of this concept comes into prominence, as the non-ethical behaviours escalate in the organizations day by day. Organizational trust concept relates to confidence of sides if the assurances and commitments of the organization is consistent with the behaviours and is extremely important in organizational activities. In the thesis, ethical climate and organizational trust concepts are studied theoretically. Accordingly questionary and application part has been applied to the employees a private company about the effects of ethical climate on the organizational trust. As the result of analysis, there are five factors of ethical climates. These are; company profit, self-interest, social responsibility, personal morality and team interest. The factors about organizational trust are named as; supporting, company image, tendency to resignation, and legal trust. At the end of the literature review and application, it has been found that ethical climate effects organizational trust in some dimensions.
Keywords: Etik; Kurum Kültürü; Yönetim ve Organizasyon