Hastalıklarla başa çıkmada dinin rolü: kanser hastaları örneği - Çiftçi, Aişe (My University, 2007)
HASTALIKLARLA BAŞA ÇIKMADA DİNİN ROLÜ: KANSER HASTALARI ÖRNEĞİ Bu çalışma kanser hastalığıyla başa çıkmada dinin rolünü araştırmak üzere yapılmıştır. Tezin araştırma aşamasında kanser hastalığını yenmiş veya şuanda kanser hastası olan 20 kişiyle birebir görüşülmüştür. Kanser hastalığını açıklama ve anlamlandırmada, hastalığın verdiği stres ve ruhsal gerilimle başa çıkmada hastaların çeşitli dini kavram ve kelimelere başvurdukları anlaşılmıştır. Hastalar kanseri açıklarken kader, ceza, uyarı, imtihan gibi dini kelime ve kavramlara atıfta bulunmuşlardır. Dini başa çıkma tarzlarına en çok kanserin ileri evrelerinde bulunan hastaların başvurduğu dikkat çekmektedir. Hastaların daha çok pozitif dini başa çıkma tarzlarını kullandıkları tespit edilmiştir. Bunun yanında en sık başvurulan dini başa çıkma tekniği dua ve Kur’an okuma olmaktadır.

THE ROLE OF RELİGİON WİTH COPİNG İLNESSESS: SAMPLE CANCER PATİENTS This study has been done to research the role of religion to cope with cancer. In the research process of thesis, 20 people who have coped with cancer or who are cancer at the moment are interviewed one-to-one. It is understood that the patients apply to various religious concepts or words in explaining and meaning cancer, and coping with the stress and mental tension that the illness causes. The patients attributed to the religious words or concepts such as fate, punishment, warning, and examination while explaining cancer. It takes attention that the patients who applied to the religious ways of coping with cancer were in the serious degrees of cancer. It is established that the patients use positive religious ways of coping with cancer. Along with this, the most used religious way of coping with cancer is prayer, and reading Koran.
Keywords: Din Psikolojisi; Hastalıklar_Din_Psikoloji; Hastalıklar_Psikoloji