Tekstil ve tekstil eğitiminde internet ve web teknolojilerinin etkin kullanımı - Şener, Yasemin Çİftçi (My University, 2003)
TEKSTİL VE TEKSTİL EĞİTİMİNDE İNTERNET VE WEB TEKNOLOJİLERİNİN ETKİN KULLANIMI Bu çalışmada, tekstil ve tekstil eğitim-öğretimi sunan web sitelerinin, öğretimsel tasarım kriterleri ışığında incelenmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda, tekstil öğretimi sunan sitelerin sayfaları, literatür bilgileri ışığında belirlenen öğretimsel tasarım kriterleri eşliğinde incelenmiştir. Bu sayfaların; öğrencinin dikkatinin çekilmesi ve sürekliliğinin sağlanması, öğrenim hedeflerinden öğrenciyi haberdar etme, ders için gerekli olan bilgilerin hatırlanması, bilgiyi sunuş ve yardım etme, alıştırma ve geribildirim, başarının değerlendirilmesi, hatırlamayı ve geçişi geliştirme ve yazılımın başarı derecesi gibi kriterleri ne derecede uyguladığı incelenmiştir. Her bir web sitesi, daha önceden hazırlanmış olan değerlendirme formu ile analiz edilmiştir. Formda yer alan her bir maddeye verilen matematiksel puan istatistiksel değer olarak yorumlanmış ve incelenen bu sitelerin karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca tekstil öğretimi sunan web sitelerinin, gereken kriterleri ne derecede karşıladıkları ortaya konmuştur. Web üzerinde bulunan tekstil öğretimi sunan sitelere arama motorları sayesinde ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu sitelerin sayılarının her geçen gün artması ve çok kısa aralıklarla güncellenmeleri araştırmanın evreninin tespitini zorlaştırmaktadır. Araştırmanın başında, arama motorları yardımıyla ulaşılan tekstil öğretimi sunan sitelerden 25 adedi random olarak seçilmiştir. Daha sonra bu siteler, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu Tekstil rencilerinden çalışma grubu olarak seçilen 40 öğrenci tarafından incelenmiş; öğrencilerin en çok beğendiği 6 site tespit edilmiş ve bunlar araştırmanın çalışma kümesi olarak kullanılmıştır. Öğretim tasarımı değerlendirme formu, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu Tekstil retim Yılı Ön Lisans öğrencilerinden seçilen, 40 kişilik bir çalışma kümesi üzerinde uygulanmıştır. Tekstil öğretimi sunan web sitelerinin, öğretim tasarım kriterlerine uygun olup olmadığını saptamak amacı ile literatür bilgileri ışığında geliştirilen Öğretim Tasarımı Değerlendirme Formu (EK-A) kullanılmıştır. Buradan elde edilen veriler ile istatistiksel tablolar hazırlanmıştır. Öğretim tasarımı değerlendirme formunun her bölümü için (8 bölüm ve 61 soru) öğrencilerin ve öğretmenlerin ortalaması ve standart sapması alınarak karşılaştırılmıştır. Değerlendirme 1 ile 3 arasında (1: en olumsuz 3: en olumlu) ölçeklendirilmiştir. Bölüm bazında yapılan değerlendirme sonucunda seçilen web sitelerinin büyük ölçüde ortanın üstüne çıkmayı başardıkları görülmüştür. İncelenen web sitelerin aldıkları toplam puan üzerinden yapılan değerlendirmede öğrencilerin ve uzmanların benzer eğilimler gösterdikleri saptanmıştır. Bu doğrultu da Türkiye'ye ait www.geocities.com/ egemaden/ htm sitesi uzmanların değerlendirmesinde 2,0372 ile en yüksek puanı almış ve en çok beğenilen web site olmuştur. Almanya'ya ait www.ita.rwth_aachen.de sitesinin ise uzmanların değerlendirilmesinde 1,3016 ile en düşük puan alarak en az beğenilen web sitesi olmuştur. Ancak incelenen altı farklı ülkeye ait web sitelerinin hiç birinin öğretimsel tasarım kriterlerinin tamamını karşılayabilecek seviyede olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

EFFECTIVE USE OF INTERNET AND WEB TECHNOLOGIES IN TEXTILE AND TEXTILE EDUCATION This study has intended to examine websites offering textile education in the light of instructional design criteria. For this purpose, pages of the websites offering textile education and information were examined regarding to the 'instructional design criteria' determined through the literature review. To what extent, these websites apply to the criteria such as attracting students' attention and providing the continuity; informing students about the instructional objectives; preparing information relevant for the course; presentation of the information and assistance; exercises and feedback; evaluation of success; improvement of recognition and transition and success degree of the software, was studied. Each website was analyzed with the help of the evaluation sheet in advance. The mathematical score given to each article in the evaluation sheet was interpreted as a statistical value and the websites were compared regarding these values. It was also stated to what extent these websites were meeting the required criteria. Search engines were used to reach the sites offering textile education. The fact that number of those sites increase in time and that they are updated within short intervals makes it difficult to determine the universe of the research. The first step was to reach the websites offering textile education by the help of search engines and to select 25 of them at random. . As a second step, these selected websites were examined by 40 students chosen again randomly and 6 of the websites having the highest scores were used as the study set of this research. The Instructional Design Evaluation Sheet was applied on the study set of 40 individuals selected from the students of Textile Program at Tekirdağ Vocational Studies School, Trakya University in the academic year 2002-2003. The 'Instructional Design Evaluation Sheet' (APPENDIX-A), which was developed in the light of the literature review, was used in order to decide whether the websites offering textile education comply with the instructional design criteria. The collected data were used to prepare statistical tables. Furthermore, means and standard deviations of the study set and the teachers were determined and evaluated for each section (8 sections and 61 questions) of the instructional design evaluation sheet. The evaluation scales were decided to be between 1 and 3 (1: unsuccessful, 3: successful). Evaluation of each section has indicated that the selected websites have managed to exceed the mean. The evaluation based on the total scores has demonstrated that students and the academic staff had similar tendencies. As a result of this evaluation, Turkish website of www.geocities.com/ egemaden/ htm was given 1.8943 points by students and 2.0372 by the academic staff. This website has been declared to be the most successful website with these highest scores. On the contrary, German website of www.ita.rwth_aachen.de was given 1.6179 and 1.3016 points by the students and the academic staff respectively. This address has been declared to be the least successful website with these lowest scores. In general, however, neither of these websites from six different countries seems to meet the total of the instructional design criteria.
Keywords: Tekstil Endüstrisi