Okul öncesi dönemi astım hastası çocuklar ile sağlıklı çocukların depresyon seviyelerinin karşılaştırılması - Çalışkan, Öznur (My University, 2007)
OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ ASTIM HASTASI ÇOCUKLAR İLE SAĞLIKLI ÇOCUKLARIN DEPRESYON SEVİYELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu araştırmada, okul öncesi dönemdeki astımlı olmayan çocuklarla astım hastası çocukların depresyon seviyeleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca sağlık durumu (astımlı olma ve olmama) değişkeniyle birlikte; cinsiyet, çocuk sayısı, doğum sırası, sosyo-ekonomik düzey, anne- baba eğitim düzeyi, anne-babanın yaşı annenin çalışma durumu, babanın mesleği değişkenlerinin depresyon puanlarını nasıl etkilediği karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca astımlı çocuklar kendi aralarında, astım türü, astım şiddeti ve astımlı olma süresi değişkenlerine göre karşılaştırılarak depresyon puanları açısından farklılaşma olup olmadığına bakılmıştır. İlişkisel tarama modeli uygulanan bu araştırmada 115 çocuğa Çocuk Depresyon Ölçeği ve demografik bilgi toplama formu uygulanmıştır. Araştırmanın astımlı olmayan çocuklar grubunu İstanbul ili Büyükçekmece ilçesinde bulunan İlköğretim ve anaokulları arasından rasgele seçilen toplam 13 okulda okul öncesi eğitim gören 6 yaş grubu 32 kız, 32 erkek toplam 64 öğrenci, astımlı çocuklar grubunu da Marmara Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde tedavi gören, okul öncesi eğitim alan 6 yaş grubu 21 kız 30 erkek toplam 51 öğrenci oluşturmuştur. Astımlı çocuklar sayıları sınırlı olduğu için rasgele seçilememiştir. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla; Çocuk Depresyon Ölçeği, Astımlı Olan Çocuk için Demografik Bilgi Formu, Astımlı Olmayan Çocuk için Demografik Bilgi Formu anketleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere, frekans, yüzde, İki Faktörlü ANOVA ve Tek Faktörlü ANOVA uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyleri 0,05 olarak kabul edilmiştir ve verilerin çözümlenmesi için SPSS 13,0 paket kullanılmıştır. Araştırmada sağlık durumu (astımlı, astımlı olmayan) ve baba eğitim durumu değişkenleri için yapılan ANOVA sonucunda astımlı çocukların astımlı olmayanlara göre depresyon düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Sağlık durumu ve çocuk sayısının, çocukların depresyon düzeyleri üzerindeki ortak etkisinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Bu sonuca göre; astımlı ve ailesinde çocuk sayısı iki olan çocukların depresyon düzeyleri diğerlerinden daha yüksektir. Sağlık durumuna göre cinsiyet, doğum sırası, sosyo-ekonomik düzey, anne eğitim düzeyi, anne baba yaşı, annenin çalışma durumu, babanın mesleği değişkenlerinin istatistiksel açıdan anlamlı farklılık yaratmadıkları ve astımlıların kendi aralarında hastalık türü, şiddeti ve süresi değişkenlerinin depresyon puanları üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık yaratmadıkları saptanmıştır. Anahtar Sözcükler: Okul öncesi dönem çocukları, astım, depresyon

COMPARING THE DEPRESSION LEVELS OF ASTHMATIC AND HEALTHY PRESCHOOL CHILDREN In this research, we compared the depression levels of preschool children who are healty and asthmatic. The depression level was also examined comperatively according to gender, social and economic level, parent education level, the health condition of the child (with or without asthma), parent age, parent occupation, the number of the children in the family, the birth order of the child, if the child is having asthma; the type of his/ her asthma, the severity of his/ her asthma and how long the child is suffering from that problem. The survey method was used and 115 preschool children participated to the research. The healty children of the sample were from 13 schools which are lacated in Büyükçekmece- İstanbul. The schools were chosen randomly. We examined totaly 64 healty children, 32 of them were girls and 32 of them were boys. The asthmatics of the sample were the preschool children who were being treated at Marmara University Hospital. We couldn’t chose the asthmatic children randomly because of their limited numbers. We reached totaly 51 asthmatic children 21 of them were girls and 30 of them were boys. In order to collect data of research, Children’s Depression Inventory, Demografic Information Form for Children without Asthma and Demografic Information Form for Asthmatic Children were applied. Analyses of frequency, percentage, Two Way ANOVA and One Way ANOVA analyses were applied to the data of the survey. Statistical significance level were accepted to be 0,05. SPSS packet program 13,0 was used for statistical analyses. As a result, at the end of the ANOVA analyses which is between health condition and father education level, we found statistically significant difference. According to this result, the children who are suffering from asthma were having significantly higer depression levels than the children without asthma. Another statistically significant difference was found as an interaction effect (health condition x number of children in the family). According to this result, the children who have two siblings suffering from asthma were having higer depression levels than the others. We couldn’t found any statistically significant difference between the health condition and gender, social and economic level, parent education level, parent age, parent occupation, the birth order of the child and we couldnn’t found any statistically significant difference among the asthmatic children according to type of his/ her asthma, the severity of his/ her asthma and how long the child’s suffering from that problem. Key Words: Preschool children, asthma, depression
Keywords: Çocuklar, Psikoloji; Okulöncesi_Psikoloji; Psikoloji_Öğrenciler