Design and Validation of the Marmara Post-prostatectomyIncontinence Symptom Score - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Çalışmamızda prostatektomi sonrası idrar kaçırma (PSİK) değerlendirilmesi için oluşturduğumuz "Marmara post-prostatektomi idrar kaçırma semptom skoru (M-PPİKSS)" validasyonu amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Sorgulama formu 3 bölümden oluşmakta ve idrar kaçırma şeklini ve miktarını sorgulayan 4 soru, idrar kaçırmanın yaşam kalitesi üzerine olan etkilerini sorgulayan 3 soru ve mesane boşaltımını sorgulayan 1 soru olmak üzere toplam 8 soru bulunmaktadır. Bu sorgulama formu kliniğimizde 2007-2015 yılları arasında radikal prostatektomi (RP) operasyonu uygulanan hastalardan 106 tanesine operasyon sonrası 1. hafta, 1. ay ve 3 aylık kontrolleri sırasında dolduruldu ve sonuçları sorgulama formunun validasyonu açısından değerlendirildi.Bulgular: Ameliyat sonrası 1. haftada toplam 106 hastanın ortalama skorları 6,57 (minimum: 0, maksimum: 24) olarak bulundu. Sorgulama formu için hesaplanan iç tutarlılık katsayısı yüksek tespit edildi (Cronbach's alfa: 0,887). Öğe silindiğinde Cronbach's alfanın hiçbir değer için 0,85'in altına düşmediği izlendi. %27 kuralına göre ise p değeri 0,0001 olarak hesaplandı. Toplam skor ile analog skala arasında yaşam kalitesi düşünülerek (memnuniyet ve memnuniyetsizlik) yapılan sayısal değerlendirmede ise, toplam skoru 0-4 aralığında olanlar yaşam kalitesi için memnun olarak kabul edilirken, toplam skoru >=5 olanlar ise memnun olmayanlar grubuna dahil edildi (eşik değeri: 5). Sonuç: M-PPİKSS, RP sonrası idrar kaçırma değerlendirilmesinde geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptandı

Objective: This study aims to validate the “Marmara post-prostatectomy incontinence symptom score (M-PPISS)” designed for the assessment of post-prostatectomy incontinence (PPI).Materials and Methods: The questionnaire consists of 3 sections including 8 questions (4 questions examining the type and degree of PPI, 3 questions examining the effect of PPI on quality of life (QoL) and 1 question examining bladder emptying) and an analogue scale to assess the impact of PPI on the QoL. The questionnaire was completed by 106 patients, who underwent radical prostatectomy (RP) in our clinic between 2007 and 2015, at the end of the first week, first month and at 3-month intervals up to one year after RP. Results: The mean score of 106 patients at the end of the first week after the operation was 6.57 (minimum: 0, maximum: 24). The internal consistency coefficient measured for our questionnaire was found to be higher (Cronbach’s alpha: 0.887). When an item was deleted, Cronbach’s alpha was not lower than 0.85 for any value. According to the 27% rule, p value was calculated as 0.0001. In the numerical evaluation of total score and the analogue scale considering QoL (satisfaction and dissatisfaction); patients with a total score of 0-4 were accepted as “satisfied with QoL”, while patients with a total score of ≥5 were included in the dissatisfied group (cut-off value: 5). Conclusion: The M-PPISS was found to be a reliable and valid instrument in the evaluation of urinary incontinence after RP
Marmara Post-prostatektomi İdrar Kaçırma Semptom Skoru Oluşturulması ve Validasyonu
Keywords: Üroloji ve Nefroloji