Bir toplumsal hareket olarak Yemen’deki ‘Ansaru-Allah’ - Aliie Memetovna Bakhi (My University, 2019)
Bu çalışma, Yemen’deki ‘Ansaru-Allah’ hareketini bir sosyolojik ve antropolojikincelemesini içermektedir. Halihazırdaki çalışma birinci el kaynaklara ve ampirik bulgulara dayanarak yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ‘Ansaru-Allah’ın ortaya çıkmasının iç ve dış nedenlerini ele almaktadır. İkinci bölüm ise birinci el kaynakları esas alarak, hareketin oluşumunu, akidesini ve yükselişini incelemektedir. Araştırmamızın en önemli olan üçüncü bölümü ise ‘toplumsal hareket’ ve ‘kültür’ arasında olan ilişkiye odaklanarak, hareketin eleman devşirme araçlarını inceler. Bu bölüm, dijital ve fiziksel alanlarda topladığımız ampirik bulgulara ve mülakatlara dayanarak yazılmıştır.

This study contains an analysis of ‘Ansaru-Allah’ movement in Yemen. It is suggested that ‘Ansaru-Allah’ was constructed by İran. The study consists of introduction, tḫree chapters, appendix and conclusion. The first part is dedicated to the internal and external causes that shaped and galvanized this movement into action. The second part of this research paper is based on primary sources such as religious and political treatises of the movement. The third chapter is about relation between social movement and culture, and culture’s role in shaping collective identity and collective action. This chapter is based on a huge emperical evidence, which was collected from virtual and physical enviroment, and semi-structured interview, which was conducted with members, supporters and opposing side of the movement.
Keywords: akide Yemen; Ansaru-Allah; collective action; collective identity; culture; eleman devşirme; Islamic countries; İslam ülkeleri; kolektif eylem; kültür; Middle East; Orta Doğu; social movement; social movement theory; toplumsal hareket; Yemen; Zeydilik