Uluslararası Olimpik Akademide (IOA) görev alan çeşitli ülke temsilcilerinin, dünyada olimpizm düşüncesinin yaygınlaştırılmasına yönelik görüşlerinin analizi ve Türkiye için bir değerlendirme - Atalay, Meliha (My University, 2004)
Bu çalışmanın amacı dünyada Olimpizm düşüncesinin günümüzdeki değişen ve gelişen anlamının değerlendirilmesi ve bu düşüncenin yaygınlaştırılması bakımından Olimpik Eğitimin yeri ve öneminin ortaya konmasıdır. Bu amaçla çalışmada araştırma modeli olarak niteliksel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Bu araştırmada fenomenolojik yaklaşım kullanılarak, Olimpizm konusunda Mayıs-Haziran 2002 tarihinde Yunanistan'da yapılan ve toplam 40 gün süren X. Uluslararası Olimpik Akademi-Olimpik Çalışmalar Seminerinde görev alan uluslararası on eğitimci ile bu eğitim süreci içerisinde gönüllü olarak görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler kampta katılımcı olarak yer alan araştırmacı tarafından yapılmıştır. Araştırmada veri toplamayla ilgili olarak, görüşme yöntemi ve doküman analizi yöntemi seçilmiştir. Görüşme formu yöntemi ve sohbet tarzı görüşme yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, görüşme yapılan katılımcılar hakkında genel kişisel bilgiler edinmek için, araştırmacı tarafından hazırlanmış bilgi formu kullanılmıştır. Eğitimcilerin Olimpizm ve Olimpik Eğitim ile ilgili görüşleri, düşünceleri, önerileri bir araya getirilerek analiz edilmiş, karşılaştırmaları yapılarak aralarındaki örüntüler ve farklılıklar ortaya konulmuştur. Sonuç olarak eğitimciler, Olimpizmin tanımlaması güç, belirsiz bir terim olarak ifade etmişlerdir. Katılımcılar ayrıca doping ve ticarileşmeyi günümüzde ve gelecekte Olimpizmin karşı karşıya kalacağı en önemli sorun olarak belirtmişlerdir. Ayrıca çevre ve çok kültürlülük gibi yeni konuların Olimpizmin temel ilkeleri arasına girdiğini söylemişlerdir. Katılımcılar Olimpik Eğitimin; Olimpizmin genel olarak halkın büyük çoğunluğu tarafından bilinmemesi nedeniyle, eğitimin tüm aşamalarında yer alması gerektiğini ve sporcular, antrenörler, öğretmenler ve yöneticiler üzerine yoğunlaşması gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca barış ve Olimpizmin küresel boyutlarının da Olimpik Eğitim programlarına dahil edilmesi ve bu programların hükümetler tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. QUALITATIVE ANALYSES OF INTERNATIONAL EDUCATORS' OPINIONS WHO TEACH IN THE INTERNATIONAL OLYMPIC ACADEMY (IOA) IN ORDER TO SPREAD OUT OLYMPISM THROUGHOUT THE WORLD AND AN EVALUATION FOR TURKEY

The purpose of the study was to determine the meaning of Olympism in our times and importance of Olympic Education in order to promote Olympism. The method applied in this study was qualitative in nature. The participants were 10 international educators in Xth International Olympic Academy: Olympic Studies Session which was 40 days in May-June 2002 in Olympia Greece. The data were collected by phenomenological interviewing and document analysis methods, by the researcher who were a participant in the session. Partially-structured interview (open-ended questions) was used as interview techniques with using flexibility principles. The data were coded and analyzed to determine themes which could reveal deeper meaning and key themes. The opinions, thoughts and recommendations of the educators about Olympism and Olympic Education were analyzed and compared to reveal the similarities and differences. As a result; participants indicated that Olympism was a vague term and difficult to define. They also indicated that the commercialization and doping were the most dangerous issues for Olympism now and in the future. Furthermore some new aspects like environment and internationalism were included in the general principals of Olympism. The participants stated that Olympic Education should be considered for all levels of education as Olympism was unknown to the public at large and also should focus on sports family like athletes, coaches, teachers and administrators. It was also stated that peace movement and global aspects of Olympism should be included in the Olympic Education programs and those programs should be supported by the government.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Olimpiyat oyunları; Olimpiyatlar