Uçak endüstrisinde kullanılan alüminyum alaşımlarının TIG kaynak yöntemi ile kaynaklanabilirliğinin incelenmesi - Tımaç, Gökhan (My University, 2006)
Günümüzde uçak endüstrisinde dövme alüminyum alaşımları içersinde kaynak kabiliyeti bakımından farklılık arz eden AA2024 (AlCu), AA6061 (AlMgSi) ve AA7075 (AlZnMg) alüminyum alaşımları sıkça kullanılmaktadır.Bu alüminyum alaşımları TIG kaynak yöntemi ve küt alın formunda farklı kaynak parametreleriyle birleştirilmiştir. Farklı kimyasal kompozisyona sahip, değişik kaynak paremetreleriyle birleştirilen alüminyum malzemelerin, birleştirme bölgelerinde meydana gelen mikroyapısal değişiklikler Taramalı Elektron Mikroskopuyla (SEM) incelenmiştir. Mekanik özelliklerin belirlenmesinde mikro sertlik ölçümleri alınmıştır. Kaynaklı ve kaynaksız bölgelerden alınan numunelere çekme testleri uygulanmıştır. Mekanik testlerden elde edilen değerler ve mikrograflardan elde edilen mikroyapı değişimleri analiz edilmiştir. PROPERTIES OF TIG WELDED ALUMINIUM ALLOYS The aluminium alloys that are different from the other wrought aluminium alloys with respect to their weldability, namely 2024(AlCu), 6061(AlMgSi) and 7075(AlZnMg), are often used in aerospace industry today. These alloys are combined with different welding parameters in butt form and through TIG Welding method. The aim of the Precipitation hardening is, increasing the hardness and strength of heat treatable Al alloys.The micro-structural changes occuring at the joint areas of the aluminum Materials of different chemical compositions combined through different Welding parameters were examined with Scanning Electron Microscope (SEM). To identify the mechanical properties, micro-hardness measurements were made. Tension tests were applied on the specimens obtained from the welded regions. The values obtained from the mechanical tests and the micro-structural changes obtained from micrographs were analyzed. Haziran 2006
Keywords: Metal İşleri-kaynak