Yusuf Atılgan'ın hayatı, eserleri ve fikirleri(1921-1989) - Güngör, Bilgin (My University, 2014)
Yusuf Atılgan, Türk edebiyatının ilk modernist yazarlarından birisidir. Eserlerinde içerik olarak modern şehir hayatının karmaşasını, bu karmaşanın yarattığı “yabancılaşma”yı ve bundan kaynaklı olarak bireylerin ruh hallerinde görülen patolojik olguları roman, hikâye, deneme ve şiirlerinde kurgusal bir düzlemde ele alır ve bunu yaparken de biçimsel olarak modernist edebiyatın tekniklerini ve imgesel unsurlarını kullanır. Bu çalışmada Atılgan’ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri farklı metodolojik yaklaşımlarla ele alınmış ve yazarın estetik bakışını belirleyen koşullar irdelenmiştir. Yusuf Atılgan, modernist edebiyat, roman, hikâye, şiir, deneme, yabancılaşma, monografi, estetik bakış açısı.

Yusuf Atılgan is one of first “avant-garde” writers of Turkish Literature. In his works (novels, stories, essays and poetries) modern city life’s disorder, “alineation” and patologics matters that have been created by it in person mind are treated; at the same time, modernist literature technicals and its imaginative matters is used. In this work, his life, literary personality, works by using different metodology and conditions that determined his aesthetic view are dealed. Key Words: Yusuf Atılgan, modernist literature, novel, story, poetry, essay, alineation, monography, aesthetic view.
Keywords: Biyografi; Modernist Edebiyat; Türk Dili; Türk Edebiyatı; Yusuf Atılgan