Birinci Dünya Savaşı’nda Şirket-i Hayriye - Ocakaçan, Levent Kaya (My University, 2009)
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA ŞİRKET-İ HAYRİYE 1851 yılında kurulan ve Osmanlı Devleti’nin ilk anonim şirketi olan Şirket-i Hayriye’nin Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşadığı sıkıntılar Şirket’in 1945 yılında Devlet Deniz Yolları ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğüne devredilmesine sebep oldu. Birinci Dünya Savaşı esnasında Şirket-i Hayriye’ye ait vapurlar askeriye adına birçok sefer gerçekleştirdiler. Şirket, savaştan önce yurt dışından tedarik ettiği malzemeleri savaş sırasında iç piyasadan karşılamak zorunda kaldı. Kömür sıkıntısı savaş sırasında Şirket’in en önemli sorunu oldu. Şirket-i Hayriye’nin birçok vapuru savaş yıllarında çeşitli sebeplerden battı. Bu çalışma Şirket-i Hayriye’nin Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşadığı sıkıntıları ve gördüğü hizmetleri kendi tutuğu Encümen Karar Defterleri’ni temel alarak anlatmaya çalışmaktadır. Ayrıca Birinci Dünya Savaşı’nın sebep olduğu olağandışı koşullar, çalışmada bir şirket üzerinden değerlendirilmek istenmiştir.

ŞİRKET-İ HAYRİYE IN FIRST WORLD WAR The first joint stock company established in the Ottoman Empire in 1851 as the First World War, Şirket-i Hayriye the difficulties experienced during the company in 1945, the State of the Marine and Harbor Road caused the business to be transferred to the Directorate General. During the First World War the military on behalf of Şirket-i Hayriye ferry's made many times. From abroad to supply the materials before the war during the war were trying to meet the domestic market. Coal shortages during the war became the company's most important problems. Various reasons during the war many of the boat was sinking. This study of the First World War, Şirket-i Hayriye live during the service and see the problems of their own arrest based Encümen Decision Books, is trying to tell.
Keywords: Ekonomi_Tarih; I. Dünya Savaşı; Savaşlar_Tarih