Üretim maliyetlerinin denetimi ve bir uygulama - Doğan, Sibel (My University, 2016)
ÜRETİM MALİYETLERİNİN DENETİMİ VE BİR UYGULAMA Maliyet denetimi ile işletmelerin maliyetlerinin azaltılması ve kontrol altına alınması amaçlanmaktadır. İşletmelerin yapısal karmaşıklığının etkisiyle üretim maliyetlerini oluşturan unsurlarda yaşanan çeşitlilik üretim maliyetlerinin denetimine verilen önemi arttırmıştır. Bu tespitten hareketle çalışmada; üretim maliyetleri, maliyetin önemli unsurları, maliyet denetimi planlama süreci, maliyet denetimi aşamaları ve üretim maliyetlerinin denetiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar incelenmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ise; İstanbul’da faaliyet gösteren bir üretim işletmesinde yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda işletmenin üretim maliyetleri ve denetimine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Sonuçta; üretim maliyetlerinin denetimi için izlenen yol ve yöntemler, hata ve hilelerin önüne geçmek için konulan kontrol noktaları ve süreçlerin iyileştirilmesi için yapılan düzenlemelerin uygulama boyutu ile ilgili tespitlere ulaşılmıştır. Denetim, Üretim Maliyetleri, Maliyet Muhasebesi, Maliyet Denetimi, Üretim Maliyetlerinin Denetimi.

PRODUCT COST AUDITING AND AN APPLICATION Cost audit aims to decrease and take under control of the costs of a business. Sophistication of production cost elements resulting from structural complexities of businesses makes production audit more important than ever. With this observation in mind in this study, production costs, important components of the cost, planning process of cost audit and methods of production cost audit have was examined. In the application part of the study; a production facilty operating in İstanbul was analyzed and using this analysis, a set of observations concerning production costs and cost audit of the business was included. As a result, the methods and ways to audit production costs, control points located to prevent error and fraud and finally some observations about the application of improvment processes were noted. Audit, Cost Accounting, Cost Audit, Product Cost Auditing
Keywords: İşletme; Maliyet kontrolü; Maliyet muhasebesi; Muhasebe; Üretim; Yönetim