Bazı avrupa birliği ülke sağlık sistemleri ile Türk sağlık sisteminin karşılaştırılması - Karagan, Erhan (My University, 2008)
Avrupa Birliği ülkelerinin sağlık sistemleri çeşitli nedenlerden dolayı birbirinden farklılıklar göstermektedir. Ancak sağlık sistemlerinin bu farklılığı, karşılaştırılamayacakları anlamına gelmez. Gerek ülke deneyimlerinden dersler çıkarmak, gerekse de en iyi uygulamaları ülke koşullarına adapte ederek onlardan maliyet etkili bir şekilde yararlanmak karşılaştırmalı sağlık sistemlerinin temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bazı AB ülke sağlık sistemleri ile Türk sağlık sistemini incelemek, bunları karşılaştırmak ve 2003 yılından beri SDP kapsamında gerçekleştirilmeye çalışılan sağlıkta reform çalışmalarını bu çerçeve ışığında tartışmaktır. Yapılan analizler neticesinde Türkiye ile analize dahil edilen diğer AB ülke sağlık sistemleri arasında farklılıklar olduğu bulunmuştur. 2003 yılından bu yana SDP kapsamındaki sağlık reformlarının da AB süreci gözetilerek yürütülmediği sonucuna varılmıştır. Adı geçen reformların AB süreci gözetilerek ve AB ülke sağlık sistemleri örnek edinerek bir an önce gerçekleştirilmesinde fayda görülmektedir. Avrupa Birliği, Türkiye, sağlık sistemleri, Türk sağlık sistemi, sağlıkta dönüşüm

Comparison of the Turkish Health Care System with some EU Health Care Systems The health care systems of European Union are different from each other for various reasons. However, this difference of the health systems does not mean that health systems can not be compared. Both taking lessons from country’s experience and benefiting from the best practice by adapting to the country’s conditions constitute the basis of comparative health care systems. The objective of this study is to examine some chosen health care systems of the EU and the Turkish health care system, compare them and to put forward the Turkish health care reforms initiated under the label of Health Tranfromation Programme in 2003. As a result of our analysis, it has been found that there are differences between the Turkish health care system and the individual health care systems of EU included in the study. It has been come to the conclusion that the Turkish health care reforms have not been executed by taking into consideration the EU process. It is believed that it will be benficial to realize the health care reforms immediately by considering the EU process and taking lessons from the EU countries health care systems. Key words: European Union, Turkey, health systems, Turkish health care system, health transformation programme
Keywords: Avrupa Birliği_Sağlık; Sağlık Sistemleri_Türkiye