Tapu sicilinin düzeltilmesi - Kurt, Ekrem (My University, 2003)
MK md. 7 anlamında resmi bir sicil olan tapu sicili belgelediği olguların doğruluğuna kanıt oluşturur. Temel işlevi taşınmazları, üzerlerindeki ayni haklarla birlikte alenileştirmektir. Bu, oldukça önemli bir işlevdir çünkü, kural olarak bu bilgilere iyiniyetli güven sonunda elde edilen kazanım korunacaktır (MK md. 3, 712, 1023, 1024, 1025/ II); kimi hallerde de devletin kusursuz sorumluluğu söz konusu olabilecektir. Bu bakımdan tapu sicilinin gerçek hak durumunu yansıtması önemlidir. MK esas olarak yolsuz tescilin düzeltilmesini öngörmüştür. Gerçek hak durumunu yansıtmayan tescil yolsuzdur. Tescil, ayni hakların tapu kütüğüne yazımı demektir. Oysa tapu kütüğünde, ayni hak yazımı türünden olmayan yazımlar da bulunmaktadır. Şerhler, beyanlar, taşınmazı tanıtıcı bilgiler, tescil niteliğinde olmayan yazımlardır. MK md. 1024-1027 maddeleri hep tescilin yolsuzluğu ve düzeltilmesi ile ilgilidir. Diğer kayıtların düzeltilmesi ile ilgili bir düzenleme yoktur. Kişisel hakların şerhleri (MK md. 1009) ile eski hukuktan gelen ayni hakların beyanı, maddi bakımdan tescile benzedikleri için bunların düzeltilmesinde tescillerin düzeltilmesine ilişkin kurallar uygulanabilir. Tasarruf sınırlamalarına ilişkin olan şerhler (MK md. 1010) genellikle belirli bir resmi makamca verildikleri için yine aynı usul içinde düzeltilmeleri yapılabilir. Geçici tescil şerhleri bakımından da bunların kurulmasına karar veren mahkeme nezdinde aynı usul içinde düzeltmenin yapılabileceği söylenebilir. Diğer şerh ve beyanlar için genel bir düzeltme yolu belirlemek kolay değildir. Çünkü bunlar homojen bir yapıya sahip değildir. Her biri ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Bu çalışmanın ilk bölümünde tapu sicilinin yapısı ve içeriği hakkında genel bilgi verildikten sonra yolsuz tescilin tanımları tartışılmış, önemli yolsuz tescil halleri incelenmiş, yanlış yazım ile yolsuz tescil kavramları karşılaştırılmış; yolsuz tescilin sakıncaları belirtilmiştir. İkinci bölümde, tapu sicilinin düzeltilmesi en geniş anlamıyla ele alınmıştır. Yolsuz tescillerin yanısıra, yanlış yazımlar da bu kapsamda incelenmiştir. Bu bölümün ilk paragrafında (§ 5) basit düzeltme yolları adı altında, MK md. 1025'deki düzeltme davası dışında kalan tüm düzeltme yolları incelenmiştir. Bu paragrafın basit düzeltme yolu olarak adlandırılmasının nedeni, burada yer alan düzeltmelerin genellikle yazım yanlışlıklarına ilişkin olmalarındandır. Basit düzeltme yolu kapsamında, MK md.1027'ye göre anlaşmayla düzeltme, tapu memurunun dava açması, tapu memurunun re'sen düzeltmesi; MK md. 1026'ya göre sonradan hükümden düşen bir tescilin düzeltilmesi (MK md. 1026), 3402 sayılı Kadastro Kanunu md. 41'e göre düzeltme yolları incelenmiştir. 6. paragraftan itibaren de tapu sicilinin düzeltilmesi davası (MK md. 1025) ele alınmıştır. Bu konu, düzeltme yollarının ağırlık merkezini oluşturmaktadır. Kısaca düzeltme davası dediğimiz bu dava, ayni nitelikte bir taşınmaz davası olup, kural olarak zamanaşımına tabi değildir. Aslında var olan ayni hak durumunu tesbit eder. Davadan önce de hak vardır ancak şekil ile maddi gerçeklik arasında görünüm farkı vardır. Dava ile bu fark giderilir. Baskın görüşe göre bu dava bir tesbit davası olarak kabul edilmekle birlikte, eda davası niteliğinde olduğu da güçlü gerekçelerle savunulmaktadır. Bu dava ile birlikte, sicil zilyetliğinin yanısıra ayrıca bir istihkak, elatmanın önlenmesi ya da zilyetliğe dayanan bir dava açmaksızın fiili zilyetliğin sağlanıp sağlanamayacağı da tartışmalıdır. Tüm bu konular ilgili bölümlerde tartışılmıştır. The rectification of the land register is one of the difficult fields of the Turkish Civil Law. In this dissertation it was held and studied. The land registry is a public record which is produced and kept by the special officer who is called as the registrar (of land register). These are the public documents that creates a presumption on the existence of the rights shown there. Those records are open to the public and anyone who is interested in the register can see it and ask copies. Any right on an immovable exists without being registered, or is incorrectly registered or incorrectly cancelled or if any caution or objection that has a function and affect similar to the entries in the land registry, that should have been cancelled has not been cancelled, the person affected by the incorrect state of the register may apply for a rectification of the register, and may compel any person whose rights would be affected by the incorrect state of the register may apply for a rectification of the register, and may compel any person whose rights would be affected by such rectification to give his assent thereto, and to procure any registration required for the purpose of making such assent effective. This dissertation as a whole, consists of two main chapters. In the first chapter, the basic principal of entry in the land register in Turkish Civil Law, its exceptions provided by the Turkish Civil Code and the other codes and the reasons which cause wrong entries were exposed. The entry which never contains the correct real right situation is called as a wrong entry (injustice entry). It should soon be rectificated because it is necessary for both individual and the public interest. In the second chapter, rectification solutions were classified. First of all the secondary ways for the rectification of the register are in three different solutions that are provided in the Art. 1026 and 1027 of The Turkish Civil Code and as an exceptional way in the Art. 41 of The Cadastre Act. In the final part of the second chapter major rectification way (Turkish Civil Code Art. 1025) was in detail discussed and explained. It is both theoretically and practically most important and widely applied solution for the purpose of rectification in the land register. It directly affects the real right on an immovable property. The rectification through a jurisdiction is the most popular way in Turkish legal practice. The other rectification ways are used in limited frequency in the legal practice. This practice cause more work and effort in the courts.
Keywords: Özel Hukuk