Akıllı tekstiller ve günümüzde kullanım olanakları - Ural, Nilüfer Şahinoğlu (My University, 2012)
AKILLI TEKSTİLLER VE GÜNÜMÜZDE KULLANIM OLANAKLARI Günümüzde gerek tekstil alanında yaşanan gelişmeler, gerekse teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, bu iki alanın birbiriyle olan ilişkisini arttırmış, her iki alanın da tasarım ve üretim süreçlerinde etkili olduğu “akıllı tekstiller” kavramı oluşmuştur. Bu tezde sağlıktan savunmaya, eğitimden eğlence sektörüne yoğun kullanım alanı olan ve her geçen gün kullanım alanları artarak yeni fonksiyonlar kazanan akıllı tekstiller incelenmiştir. Bu tezde, klasik tekstil liflerinden teknik tekstillere daha sonra akıllı tekstillere geçiş süreci ele alınmıştır. Teknik tekstiller ile akıllı tekstiller arasındaki farklar, akıllı tekstiller hakkında bilgiler, akıllı tekstillerin tanımı, üretim yöntemleri, bileşenleri, türleri, fonksiyonları, fonksiyonu yerine getirmede izlenen çalışma sistemi incelenmiştir. Akıllı tekstillerle ilgili sağlık, iletişim, kozmetik alanları incelenmiş, aynı zamanda bazı prototip ve seri üretim türlere de değinilmiştir.

SMART TEXTILES AND CURRENT POSSIBLE USAGES At present day developments in both textile industry and technology made these two consepts more interactive and this interaction and cooperation at design and production phases formed the idea of ''Smart Textiles''. Smart textiles, which are developing everyday and getting more advanced functions in areas from health care to defence industry, from education to entertainment sector, are analysed in this thesis. In this thesis, transition from conventional textile fibers to technical textiles and then from technical textiles to smart textiles porcesses are analysed. Also, differences between tecnical and smart textiles, definition, production, components, varieties and functions of smart textiles, and their methods of functioning are examined. Smart textiles used in health care, communications, and cosmetic fields are also examined and some prototype or mass produced products are discussed.
Keywords: Dokuma el sanatları