Malzemenin bedeni sarması bedenin malzemeye uyum sağlaması - Akyol, Serkan (My University, 2012)
Varlık ile beden ve mekân arasındaki ilişki geçmişten günümüze pek çok farklı bilim ve sanat dalına konu olmuştur. İnsanın korunma içgüdüsü mekân algısının farklılaşmasına neden olurken, korunma içgüdüsü önce mekânda kendisini göstermiş, ardından bedende örtünme şeklinde ortaya çıkmış bir süreç olarak görülebilir. Beden ile örtünme arasındaki ilişkinin genellikle ele alınış şekli, canlı ve cansız olan iki varlığın ilişkisi bağlamında değerlendirilmektedir. Oysaki etkileşim açısından değerlendirildiğinde beden ile örtünme arasında çift yönlü ve birbirini etkileyen bir sürecin etkili olduğu, iki kavram arasında varoluşsal açıdan bir etkileşimin olduğu düşünülebilir. Beden örtünmeyi etkileyen ve örtünme şekillerini belirleyen bir etmen olarak görülmekle birlikte, örtünme ise beden üzerinde kalıcı fizyolojik etkiler bırakmaktadır. Beden ile örtünme arasındaki bu etkileşim, beraberinde tekstil alanında tasarımın çeşitlenmesine de neden olmaktadır. Bu nedenle, tekstil tasarımında ya da moda tasarımı gibi tekstile ilişkin alt dallarda, bilimsel çalışmalara kaynak teşkil etmesi açısından beden ile örtünme arasındaki bu ilişkinin ortaya konması önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada, beden ile örtünme arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada beden ve örtünme konuları kavramsal olarak incelendikten sonra, iki kavram arasındaki ilişkiye yer verilmiştir. Bu bağlamda doğuştan getirilen kalıtsal izlerin ve sonradan müdahalelerle bedende yapılan değişikliklerin diğer kişilere sunum şekli, varlık ile beden, beden ile de örtünme arasında ne gibi bir ilişki olduğu, bu ilişkinin sınırları, beden-mekân, mekân-örtünme ve beden-örtünme ilişkileri bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada ayrıca beden ile örtünme arasındaki ilişkinin sosyal ve toplumsal yansımalarına değinilerek, ileri çalışmalar için bir dizi öneri getirilmiştir.

The relationship between presence with body and place is being discussed in various science and art branches from past to present. While the protection instinct of humans cause differentiation of location of perseption, instinct of protection reveals itself first in the location, then can be seen as a process emerging covering the body. Generally the relationship between body and covering is being evaluated in the context of alive and lifeless of two presences. However, evaluation in terms of interactivity, it is conceivable that, between body and covering there is a dual way and interactive effective process, and an interactivity in terms of existence between two concepts. Body is considered to be a factor of covering, covering forms, however covering influences physiologic effects. This interaction between body and covering causes the diversification of design in the field of textiles. Therefore, in terms of constituting sources of scientific studies in textile design or subtypes of textile such as fashion design, exhibite the relationship between body and covering displays the importance. Hence, the relationship between body and covering is examined in this study. After the body and covering subjects are examined conceptually in the study, the relationship between two concepts are given place. In this context, the genetic marks from birth and the presentation way of later on intervention of changes to the body, presence and body, and what kind of relationship between body and covering, the boundaries of this relationship, body-location, location-covering and body-covering relationships are the subjects of this thesis. Additionaly, in the study, mentioning the reflection of social and communal relationship between body and covering, series of suggestions are presented for further studies.
Keywords: Beden Ölçüleri; Mekan; Tekstil