Kanal İstanbul'un tatlı su kaynaklarına etkisi - KARATAŞ, ATİLLA; ÇAKIRGÖZ, SALİHA EBRU (My University, 2022)
Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen Kanal İstanbul, Karadeniz ile Marmara Denizi’nin ikinci kez bağlanması amacıyla geliştirilmiş bir projedir. Güneyde Küçükçekmece Gölü’nden başlayan kanal kuzeye doğru Sazlıdere Baraj Gölü’nü ve Sazlıdere vadisini takip edip Baklalı ve Boyalık köylerinden geçerek Terkos Gölü doğusundan Karadeniz’e ulaşır. Doğal ortam üzerinde beşerî bir müdahale olan bu süreç ile alakalı olarak birçok konu şüphe uyandırmakta olup özellikle bölgedeki tatlı su kaynaklarının akıbeti tartışılmaktadır. Buradan hareketle yapılan çalışmada sahadaki tatlı su kaynakları ele alınmış ve olası senaryoların incelenmesi yoluyla bazı öneriler sunulmuştur. Kanaldan etkilenecek tatlı su kaynaklarının başında Sazlıdere Baraj Gölü, Terkos Gölü ve yeraltı suları gelmektedir. Sazlıdere Baraj Gölü’nün kanal güzergahında bulunup iptalinin söz konusu olması, Terkos Gölü’nün doğudan besleyen derelerin kanal ile kesintiye uğrayarak havza değiştirmesi ve yeraltı sularının tuzlu su hücumuna uğraması olası riskler olarak belirlenmiştir. Öte yandan gelişen teknoloji ve iyi bir planlama birçok riski bertaraf edecektir. Sazlıdere Barajı iptal edilirken Şamlar alt havzasının faal tutulması, Terkos Gölü doğusuna inşa edilecek terfi istasyonları ile buradaki derelerin havza değiştirmesi alınabilecek başlıca önlemlerdir. Böylelikle su kaynaklarında büyük boyutlu olumsuzluklara neden olmadan projenin hayata geçirilmesi, muhtemel sorunların da alınacak önlemler sayesinde asgari düzeye indirilmesi ekolojik iyileştirmeler için alternatif uygulamaların gerçekleştirilmesi mümkün olabilecektir.

Canal Istanbul, which has been frequently raised recently, is a project developed to connect the Black Sea and the Marmara Sea for the second time. Starting from Kucukçekmece Lake in the south, the canal follows Sazlıdere Dam Lake and Sazlıdere valley to the north and passes through the villages of Baklalı and Boyalik and reaches the Black Sea from the east of Lake Terkos. Many issues are questionable in relation to this process, which is a human intervention on the natural environment, and the fate of freshwater resources in the region is discussed. From this point of view, the fresh water resources in the field were discussed in the study and some suggestions were presented by examining possible scenarios. Sazlıdere Dam Lake, Lake Terkos and groundwater are among the freshwater sources that will be affected by the canal. The fact that Sazlıdere Dam Lake is located on the canal route and canceled is determined as possible risks, where the streams feeding from the east of Lake Terkos are interrupted by the canal, changing basins and the groundwater attack. On the other hand, developing technology and good planning will eliminate many risks. While the Sazlıdere Dam is cancelled, the operation of the Şamlar sub-basin, the promotion stations to be built to the east of Lake Terkos and the streams there are the main measures that can be taken to change the basin. Thus, it will be possible to implement the project without causing large-scale negatives in water resources, and to minimize possible problems thanks to the measures to be taken, and to carry out alternative applications for ecological improvements.
Keywords: Canal Istanbul; fresh water resources; water management; Kanal İstanbul; tatlı su kaynakları; su yönetimi