Kurum içi halkla ilişkiler ve iş tatmini - Şenses, Şenol (My University, 1999)
Bu Tezin amacı, Kurum İçi Halkla İlişkiler ve İş Tatmini konusundaki teorik gelişmeler ışığında, Kurum İçi Halkla İlişkiler uygulamalarının uygulandığı oranda çalışanların iş tatminlerinin artıp artmadığını incelemektir. İş Tatminini ölçmek için 'İş Tanım Endeksi' (Job Descriptive Index), Kurum İçi Halkla İlişkileri ölçmek için ise geliştirilen anket kullanılmıştır. Conrad, Hilton, The Marmara ve Sirkeci'de bulunan 144 otel çalışanı üzerinde yapılan bu araştırma sonucunda Kurum İçi Halkla İlişkiler uygulamalarının etkin olarak üst grupta uygulandığını belirten çalışanların, işin kendisi, ücret, yönetim, terfi, iş arkadaşları yönünden tatminleri açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca Halkla İlişkiler uygulamalarının etkin olarak uygulandığını belirten çalışanların, Kurum İçi Halkla İlişkiler açısından az ve orta derecede uygulandığını belirten çalışanlara oranla bütünsel iş tatminlerinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. The purpose of this to examine, under the light of theoretical improvements in Inter-Organisational Public Relations and Job Satisfaction subjects, whether yhe job satisfactions of the employees increase or not, proportonal to the degree that the Inter-Organisational Public Relation applications are applied within the organisations. Job Descriptive index is used to mesaure the Job Satisfaction and a developed questionnaire is used to mesaure Inter- Organisational Public Relations. As a result of this research on 144 employees of Conrad, Hilton, The Marmara and some other hotels is Sirkeci region, there has been found a significant difference in the satisfaction levels about the job itself, salary, management, promotion and the colleagues who also believe that the Inter-Organisational Public Relations applications are effectively applied to the higher level groups. In addiation to this, there has been found out a significant difference in terms of aggregate job satisfactions between the employee groups of which the Public Relation applications are effectively applied and of which this kind of applications are applied at a low or medium level.
Keywords: Halkla İlişkiler_İş Tatmini; İş Tanımı; İş Tatmini