Strategy as a narrative practice : the story of Tirana master plan TR030 - Kola, Vehap (My University, 2022)
BİR ANLATI PRATİĞİ OLARAK STRATEJİ: TİRAN MASTER PLANI TR030'UN HİKÂYESİ Bu çalışma, Tiran kent planlaması (TR030) bağlamında anlatı praktikleri ve strateji oluşturma arasındaki ilişkiyi izah etme çabası olarak ön plana çıkmaktadır. Söz konusu çaba, aşağıdaki araştırma sorularına yanıt vermek suretiyle gerçekleştirilmeye çalışılmıştır: Çatışan taraflarca anlatılan hikâyelerden kentsel planlama bağlamındaki bir strateji nasıl ortaya çıkar? Strateji hikâyelerinde hangi güç unsurları yer almaktadır? Etkili stratejik hikâye anlatılarına gerekçe teşkil etmek üzere hangi rasyonaliteler bir seçim kriteri olarak hizmet etmektedir? Bu araştırma, anlatı paradigmasını nitel temelli teori ile birleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede, strateji yapıcıların anlatı rasyonalitesinin başarısını ve şehrin geleceğine dair önceden belirlenmiş bir hayal gücünün gerekçelendirilmesini ve mistifikasyonunu tanımlamak ve açıklamak için kavramsal bir çerçeve ortaya koymaktadır. Dolayısyla da kentin geleceğine ilişkin önceden belirlenmeye çalışılan tahayyüllerin/ vizyonların gerekçeleri ve karanlıkta kalan yönleri belirlenmiştir. Bu tez kapsamındaki araştırmada üç ana bulguya ulaşılmıştır. İlk olarak, bir anlatı rasyonalitesinin sosyal bir ortamda başarılı olması için uygun anlatı ekosisteminin kurulması gerekmektedir. İkincisi, etkin anlatı rasyonalitesini destekleyen nedenler, hikâyelere gömülü değerler tarafından ortaya çıkarılabilmektedir. Üçüncüsü, hikayelerin anlatı etkisi, dost bir çevrede gerçekleştirilen tarafları birleştirici/ uzlaştırıcı bir anlatı rasyonalitesi tarafından garanti edilebilmektedir.

STRATEGY AS A NARRATIVE PRACTICE: THE STORY OF TIRANA MASTER PLAN TR030 The present study is an effort to tap the relationship between narrative practices and strategy-making in the context of city planning of Tirana (TR030). It tries to do so by providing answers to the following questions: How strategy emerges from stories narrated by contending parties in an urban planning context? What power devices are accommodated in the stories of strategy? What rationality serves as a selection criterion for effective strategic storytelling? Coupling narrative paradigm with qualitative grounded theory this inquiry extracts a conceptual framework for describing and explaining the triumph of the narrative rationality of the strategy-makers and the justification and mystification of a pre-set imagination of the future of the city. Three are the major findings of the study. First, for a narrative rationality to succeed in a social setting, a narrative ecosystem must be established in advance. Second, good reasons underpinning narrative rationality are informed by values embedded in stories. Third, the narrative effect of the stories is only warranted by a unitary narrative rationality farmed in a friendly ecosystem.
Keywords: anlatı ekosistemi; Anlatı pratiği; anlatı rasyonalitesi; Business; güç ilişkileri; İşletme; narrative ecosystem; narrative practice; narrative rationality; power relations; pratik olarak strateji; Strategy-as-practice