Karatede Kumite müsabakalarında kullanılan vücut koruyucularının etkinliğinin incelenmesi - Erdemir, Oğuzhan (My University, 2019)
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı, Karatede kumite müsabakalarında kullanımı zorunlu olan vücut koruyucuların darbelere karşı etkinliğinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Araştırma, Dünya Karate Federasyonunun (WKF) resmi müsabakalarda kullanımına onay verdiği 9 farklı marka vücut koruyucu arasından 3 tanesi üzerinde yapılmıştır. Testler düşük ve yüksek şiddetli vuruşlar olmak üzere iki bölümde gerçekleştirilmiştir. Özel olarak hazırlanmış deney düzeneğiyle vücut koruyucular üzerine kumite müsabaka süresi olan 3 dakika boyunca standart vuruşlar uygulanmıştır. Çalışmanın son kısmında WKF onaylı vücut koruyucular ile bir adet WKF onayı olmayan sıradan vücut koruyucu karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 22 İstatistiksel Analiz kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Bu çalışmada WKF onaylı vücut koruyucular arasında darbe şiddetini azaltma özellikleri bakımından anlamlı farklılıklar elde edilmiştir (p<0,05). WKF onaylı 3 farklı marka vücut koruyucu (A, B ve C marka) düşük şiddetli darbe kuvvetini sırasıyla ortalama %22,56, %30,91 ve %54,71, darbe basıncını %26,86, %20,57 ve %19,10, darbe impuls değerini %37,07, %41,31 ve %66,02 oranında azaltırken yüksek şiddetli darbe kuvvetini sırasıyla ortalama %27,81, %5,15 ve %25,33, darbe basıncını %28,52, %14,47 ve %22,56, darbe impuls değerini %28,67, %5,68 ve %20,20 oranında azaltmıştır. Sıradan vücut koruyucu ile WKF onaylı vücut koruyucular arasında darbe şiddetini azaltmada anlamlı farklılıklar elde edilmiştir (p<0,05). Sıradan koruyucu düşük şiddetli vuruşlarda darbe kuvvetini ortalama %60,46, darbe basıncını %13,08 ve darbe impuls değerini %69,44 oranında azaltırken yüksek şiddetli vuruşlarda darbe kuvvetini ortalama %38,53, darbe basıncını %11,89 ve darbe impuls değerini %28,40 oranında azaltmıştır.Sonuçlar: Elde edilen veriler doğrultusunda WKF onaylı 3 farklı marka vücut koruyucunun, darbe şiddetini azaltma bakımından farklı özellikler gösterdiği ve vuruş şiddeti arttırıldıkça koruma performansının azaldığı gözlemlenmiştir. Sıradan vücut koruyucu, darbe kuvvveti ve impuls değerini azaltmada WKF onaylı vücut koruyuculardan daha yüksek etkinlik sağlarken, darbe basıncını azaltmada ise daha düşük etkinlik sergilemiştir.

SUMMARYObjective: The aim of this study was to investigate the impact of mandatory body protectors of using in karate kumite competitions. Materials and Methods: The research was carried out on 3 of the 9 different brand body protectors approved by the World Karate Federation (WKF) in official competitions. The tests were carried out in two parts: low and high intensity strokes. Standard strokes were applied to the body protectors with a specially prepaered device test for 3 minutes with a kumite competition time. In the last part of the study, WKF approved body protectors were compared with ordinary body protector. The data was evaluated using IBM SPSS 22 Statistical Analysis Program. Results: In this study, significant differences were found between WKF approved body protectors in terms of impact severity reduction characteristics (p<0.05). WKF approved 3 different brands of body protectors (A, B and C brand) low-intensity impact force average respectively 22.56%, 30.91% and 54.71%, impact pressure 26.86%, 20.57% and 19.10% decreased impact impulse value 37.07%, 41.31% and 66.02%. WKF approved 3 different brands of body protectors (A, B and C brand) high intensity impact force average respectively 27.81%, 5.15% and 25.33%, impact pressure 28.52%, 14.47% and 22.56% decreased impact impulse value 28.67%, 5.68% and 20.20%. Significant differences were found in reducing the severity of impact between ordinary body protection and WKF approved body protection (p<0.05). Ordinary protective low-impact impact force average 60.46%, impact pressure 13.08% and impact impulse value decreased 69.44%, while the high-impact average impact force 38.53%, impact pressure 11.89% and impact impulse value 28.40%. Conclusion: According to the data obtained, it is observed that 3 different brands of WKF approved body protectors have different features in terms of reducing the impact intensity. Moreover, the protection performance decreases as the impact of intensity increased. Ordinary body protection provided higher efficiency than WKF approved body protectors in reducing the impact strength and the impulse, and lower efficiency of reducing the impact pressure.
Keywords: Ekipman Karate; Equipment; Injury; Karate; Koruyucu; Kumite; Öğrenim ve öğretim; Protective; Spor; Sports; Study and teaching; Yaralanma