Cinsiyet rolü ve örgütsel yansımaları üzerine bir araştırma - Gürsözlü, Süheyla (My University, 2012)
yet Rolü, Cinsiyet Ayrımcılık, Cinsiyet Önyargısı Örgütsel Adalet , Örgütle Özdeşleşme ÖZET CİNSİYET ROLÜ VE ÖRGÜTSEL YANSIMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışma, cinsiyet rolü ve örgütsel yansımaları alanında yapılmış nicel bir araştırmadır. Cinsiyet rolü, bireyin kendi kimliğini kadın veya erkek olarak algılayıp cinsiyetinin gerektirdiği davranışı göstermesidir. Bu cinsiyet rolleri, cinsiyeti tipleştiren olarak tanımlanan “kadınsı ve erkeksi” cinsiyet rolleri ile cinsiyeti tipleştirmeyen olarak tanımlanan “androjen ve belirsiz” cinsiyet rollerinden oluşmaktadır. Bu cinsiyet rollerine göre bireylerde, algı ve davranış değişiklikleri meydana gelmektedir. Bu araştırmada odaklanılan konu ise, bireylerin sahip olduğu cinsiyet rolleri ile örgütsel yansıma değişkenleri arasındaki ilişkilerin saptanmasıdır. Buradaki örgütsel yansımalar ise, çalışanların kadınlara yönelik cinsiyet önyargısı, çalışanların cinsiyet ayrımcılık algısı, örgütsel adalet algısı ve örgütle özdeşleşmedir. Cinsiyet rolü ile ilgili farklı konularda birçok araştırma yapılmış olup, bizim ele aldığımız şekilde bir araştırmaya rastlanmamıştır. Araştırmada cinsiyet rolleri ile örgütsel yansıma değişkenleri arasındaki ilişkiler saptanacaktır. Bununla birlikte cinsiyetler ( kadın,erkek) ile örgütsel yansımalar arasındaki ilişkiler saptanacaktır. Araştırmada, cinsiyet ve cinsiyet rolü bazında, çalışanların kadınlara yönelik cinsiyet önyargısının ve çalışanların cinsiyet ayrımcılık algısının, örgütsel adalet algısı ile ilişkisine bakılacaktır. Ayrıca, örgütsel adalet algısı ile örgütle özdeşleşme arasındaki ilişki incelenecektir. Araştırmada bu sorulara yanıt aranmıştır. Bu araştırma, yerli yazında cinsiyet rolü ve örgütsel yansımaları oluşturan ilk çalışmalardan biridir. Araştırma sonucunda ortaya konulan bulguların ve modelin, yönetim yazınına katkıda bulunması hedeflenmektedir. Gender Role”,Perceived Gender Bias against Women,Perceived Personal Gender Discrimination,Perceptions of Organizational Justice and Organizational Identification

A RESEARCH ON THE ROLE OF GENDER AND ORGANIZATIONAL IMPLICATIONS This thesis which has been done based on gender role and organizational implications is a quantitative reserch. Gender role makes individual perceive his/ her own identity as a man or woman and it makes them behave matching the requirements of those genders. These gender roles consist of two types, namely, the first one decribed as sex-typed is masculanity and feminity gender roles and the second one described as nonsex-typed is androgyn and undifferentiated gender roles. Perception and behaviour varieties appear in individuals through these gender roles.The basic target of this research is to determine the relations between gender roles of individuals and organizational implication variables. Organizational implications given here are Perceived Gender Bias against Women, Perceived Personal Gender Discrimination,Perceptions of Organizational Justice and Organizational Identification. Although some certain researches have been done in relation to gender roles through different subjects up to now, any sample of the one approached by us has not been encountered yet. The relation between gender roles and organizational implication variables is to be determined through the survey. In addition, the relations between genders (male and female) and organizational implication variables will be find out, as well. On the basis of gender and gender roles, the effects of Perceived Gender Bias against Women and Perceived Personal Gender Discrimination on Perceptions of Organizational Justice will be taken into consideration through the survey. Besides, the effect of Perceptions of Organizational Justice on Organizational Identification will be studied, as well. The responses of this hypothesis have been searched for in this study. This work is one of the first researches based on gender roles and organizational implications in local literature. It is aimed that the findings and sample, which have appeared at the end of this survey, will contribute management literature.
Keywords: Cinsiyet; Cinsiyet Rolü; Örgüsel Davranış; Örgütsel Adalet