Katma değeri bulunmayan faaliyetlerin analizi ve maliyet yönetimi sanayi firması uygulaması - Ayhan, Tuğgan (My University, 2004)
Soyadı: Tuğgan Ayhan letme Uluslararası İşletmecilik Prof. Dr. Münir Şakrak Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Eylül 2004 Katmayan Faaliyet, Maliyet Yönetimi

KATMA DEĞER BULUNMAYAN FAALİYETLERİN ANALİZE VE MALİYET YÖNETİMİ - SANAYİ FİRMASI UYGULAMASI Tüm işletmeler kârlılık esaslı kurulmaktadır. Satış fiyatını pazarın belirlediği sektörlerde işletmeler daha fazla kâr etmek için maliyetlerini azaltılmak zorundadırlar. İşletmelerin önemli maliyetleri arasında işçilik maliyetleri yer almaktadır. İşçilik maliyetleri içinde azaltılması gereken en önemli kalem katma değer yaratmayan faaliyetlerin maliyetleridir. Herhangi bir sistematik ile ölçülemeyen bu maliyetler azaltılamaz. Bu çalışmada bir işletmede çalışanların tüm faaliyetleri iş örneklemesi yöntemi ile analiz edilmiş ve katma değer yaratmayan faaliyetlerin oranları tespit edilmiştir. Daha sonra bu faaliyetler faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi ile maliyetlendirilmiştir. Maliyetlendirme sonucunda katma değer yaratmayan faliyetlerin de maliyetleri ortaya çıkmıştır. Görülmüştür ki işçilik maliyetlerinin önemli bir kısmını katma değer yaratmayan faaliyetlerin maliyetleri oluşturmaktadır. Bu çalışma işçilik faaliyetlerin analiz edilmesi gerektiğini ve maliyetlendirme konusunda da geleneksel maliyet yöntemlerinden farklı yöntemler kullanarak bu ölçülen faaliyetlerin maliyetlendirilmesinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Ayrıca ileriki aşamalarda katma değer yaratmayan faaliyetleri azaltıcı önlemler alınıp bu ölçüm ve maliyetlendirilmelerin sürekliliğine giden yol haritasını da çizmiştir. Name and Surname: Tuğgan Ayhan Field: Business Administration Program: International Business Supervisor : Professor Münir Şakrak Degree Awarded and Date: Master - September 2004 Non-Value Added Activity, Cost Management ABSTRACT ANALYSIS OF NON-VALUE ADDED ACTIVITIES AND COST MANAGEMENT - AN INDUSTRIAL APPLICATION Today's industrial enterprises are based on profit. In industrial sector where selling prices are determined by the market, enterprises have to diminish their costs in order to raise their profit. One of the most important factors determining the cost is workmanship including non-value added activities. Workmanship costs can not be diminished if these activities are not measured and controlled systematically. In this study activities of workers in a factory have been analyzed by work study techniques and all non-value added activities have been determined. Afterwards the cost of the activities is calculated with activity based cost techniques. Studies have shown that non-value added activities costs are not negligible in total cost and they can not be analyzed and calculated with traditional cost management. In the following part of the studies, methods to decrease the non-value added activities and calculate the cost of these activities will be presented.
Keywords: Maliyet Yönetimi