Dünya Ham Petrol Fiyatlarının Analizi ve Tahmini: "Üretimle Birlikte Fiyatlarda Artmakta mı?" - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Özet: Dünya ham petrol fiyatlarının tahmin edilmesine yönelik günümüze dek yapılan çalışmaların hemen hepsinde üretim miktarları referans olarak kullanılmakta ve ham petrolün üretimi ile petrol fiyatları arasında kuvvetli bir negatif yönlü ilişki olduğu varsayılmaktadır. Tahmin senaryolarmdaki fiyat öngörüleri, makro ekonomik dengelerdeki değişimler ve bunlara bağlı hesaplanan talep seviyesi ile ham petrol rezervleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış olsa da, petrole olan talebin büyük oranda petrol fiyatlarına bağlı olarak belirlendiği ve petrol rezervlerinin, petrol fiyatlarının yükselmesiyle arama faaliyetlerinin cazip hale gediği bir ortamda seviye değiştirdiği düşünüldüğünde, fiyatlarının belirleyicisi olarak tespit edilen asıl açıklayıcı değişkenin üretim miktarı olarak kabul edildiği göze çarpmaktadır. Söz konusu çalışmalarda, bölgeler bazında petrol rezervlerinin durumu, arama faaliyetlerine yapılan yatırım tutarları ve teknolojide yaşanacak gelişmelerin de değerlendirildiği ancak bunların sadece üretim seviyesini etkileyen faktörler olarak tanımlandığı görülmektedir. Bu çalışmada 1975 - 2004 yılları arasındaki yıllık petrol fiyatları baz alınarak farklı tahmin teknikleri 2005 yılı tahmini yapılmıştır.

Abstract: In almost all studies made on estimation of world crude oil prices till now, production quantities are taken as reference. Therefore, it is assumed that there is a strong negative relation between crude oil production and oil prices. World crude oil prices are highly sensitive to the stability of economical and political factors, and to expectations on the production and demand levels that these economical and political factors influence. Suspicions about demand decrease which may be caused by a possible depression and shrinkage in economies, causes drastically price reductions. Also political and martial crisis that may take place in oil producer regions and countries causes price fluctuations, resulted by the concerns on oil supply shortage .In this study, with the aim of examining oil prices, characteristics of series are analyzed based on data between 1975 and 2004 , and the appropriate estimation model was defined.
Analysis and Forecast of World Crude Oil Prices: "Do Prices Increase With the Increase in Production?"