Enterprıse rısk management ın publıc ınstıtutıons : an ımplementatıon ın Turkey - Durmuş, Mustafa (My University, 2014)
KAMU KURUMLARINDA KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: TÜRKİYE’DE UYGULAMASI Ülkemizde 2000’li yılların başlarında meydana gelen ekonomik kriz ile birlikte kamu kurumlarında kurumsal yönetim sistemlerinde değişikliğe gidilme ihtiyacı belirmiştir. İhtiyacı tetikleyen unsurda vatandaşın AB müzakereleri çerçevesinde ortaya çıkan uyum sürecidir. Kamu kurumlarının vatandaşa hizmet sundukları göz önünde bulundurulduğunda ise tetikleyici bir başka unsur vatandaş memnuniyeti ve kalite odaklı hizmet ihtiyacıdır. 2003 yılının sonlarında duyulan ihtiyacı giderecek kurumsal yönetim sistemine alt yapı oluşturacak yasal düzenlemelere gidilmiştir.5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kanunu ile birlikte Kamu İç Kontrol Standartları gereği her Kamu Kurumu Risk Yönetimi çalışmaları yapmak zorundadır. Proje Yönetimi, Finansal Risk Yönetimi gibi alanlarda yapılan çalışmalar ve Risk Yönetim Modelleri olmakla beraber Risk Yönetimi konusunun Kamu Kurumları için yeni bir kavram olması sebebi ile Kamu Kurumlarına özgü çalışmalar yeterli değildir. Kamu Kurumlarına yönelik geliştirilmiş bir Model bulunmamaktadır. Yapılan bu tez çalışması ile Kamu Kurumlarının bu alanda yaptıkları çalışmalara katkı sağlayabilecek bir Risk Yönetim Modeli oluşturulması hedeflenmektedir.

ENTERPRISE RISK MANAGEMENT IN PUBLIC INSTITUTIONS:AN IMPLEMENTATION IN TURKEY With the economic crisis in the beginning of 2000s, the need for a change in institutional management systems in public institutions has come to light. The reason for this is the citizen’s EU harmonization process. Considering that the public institutions provide services to citizens, another need stems as citizen satisfaction and quality focused service provision. In the end of 2003, legal regulations are used to create an infrastructure for institutional management systems that will meet the needs.Every Public Authority must make Risk Management work by 5018 Law on Public Financial Management and Internal Control Standards. Altough there are risk management studies in areas such as Project Management, Financial Risk Management, and Risk Management Models, risk management issue is a new concept for Public Institutions. Public Institutions specific training is not enough. There is not a model developed for the Public Institutions. In this thesis aimed to the creation of the Risk Management Model that can contribute to the public institutions’ work in this area.
Keywords: Ekonomik Açıdan; Endüstri Mühendisliği; Kamu; Kamu Kurumları; Risk Yönetimi; Yönetim