Kurumsal yönetim aracı olarak elektronik belge yönetimi - Budak, Yusuf (My University, 2011)
Geçtiğimiz yirmi yılda yönetim anlayışındaki değişim ve bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, belge uygulamalarının elektronik ortamda yürütülmesi eğilimini geliştirmiş ve belge yönetimi çalışmalarını uluslararası boyuta taşımıştır. Kurumsal amaçlara yönelik üretilen ve kullanılan belgelerin, tasarımından ayıklanmasına kadar her aşamada etkin yönetimini sağlama, belge yönetiminin çalışma kapsamını ortaya koymaktadır. Kurumlarda yönetim olduğu kadar iletişim aracı olarak da kullanılan belgeler üretimi, dolaşımı, saklanması ve ömür döngüleri sonunda imhası bakımdan önemli bir maliyete neden olmaktadır. Bu nedenle belge dolaşımının elektronik ortama aktarılması, kurumların sözü geçen faaliyetler için ayırması gereken bütçelerinde oldukça büyük azalmalar sağlayacaktır. Elektronik Belge Yönetimi uygulamasına geçecek kurumların uyması gereken genel şartlar ulusal ve uluslararası bağlamda standartlara bağlanmıştır. Ancak yine de oluşturulan Elektronik Belge Yönetimi Sistemleri, kurumlara özel yapıda, üçüncü şahısların denetiminde ve nispeten yüksek maliyetle olmaktadır. Bu bağlamda kurumların kendi bünyelerinde istihdam edilen yazılımcılar tarafından işletilebilecek; açık kaynak kod uygulaması nedeniyle geliştirmeye müsait ve diğer elektronik uygulamalar için oluşturulan yapının kullanılabilirliği nedeniyle düşük maliyetli bir sistemin modellenmesi çalışmanın asıl amacını oluşturmaktadır. Yine çalışmada, elektronik eğitim yöntemlerinde yaygın olarak kullanılan İçerik Yönetim Sisteminin de Elektronik belge yönetimine adaptasyonu tartışılmaktadır.

In last two decades, change on management approaches and development on information technologies are improve the tendency of using electronic media for document management and carry out the document management applications to international dimension. Management of documents produced and used for corporate purposes are reveal that the scope of document management. The documents beign used for management, as well as communication devices, causes an important cost in life-cycle (production, circulation, storage and disposal process). Because of that, using electronic media for document circulation dramatically reduce the budget allocated for these activities. The general rules for the organizations which are migrate to Electronic Document Management are standardized in both national and international context. However, Electronic Document Management Systems designed for organizations are particular for these organizations, and controlled by third-persons and has relatively high cost. In this context, the aim of this study is designing a model which cause low coast for organizations which can be controlled by the IT technicians employed in organization, appropriate for development by the reason of open-source software structure, and will use the other electronic applications infrastructure. Also in this study, adaptation of Content Management System which is widely used in Learning Management System, to the Electronic Document Management is being discussed.
Keywords: Belge Yönetimi; Bilgi Yönetimi; Elektronik Belgeler; Telif Hakkları