Alışveriş merkezlerinin markalaşma süreci üzerine saha araştırması - Demir, Emel (My University, 2009)
nleşik Pazarlama İletişimi, Marka, Alışveriş Merkezleri ÖZET ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİN MARKALAŞMA SÜRECİ ÜZERİNE SAHA ARAŞTIRMASI Günümüzün ekonomik sisteminde tüketicilerin istek ve taleplerindeki değişim üreticileri farklılaşmak için harekete geçirmiştir. Özellikle Yoğun rekabet ortamı markaların varlığını tehlikeye atmıştır. Artık tüketiciler hem istedikleri ürünlere farklı yollardan ulaşmakta hem de daha uygun fiyat ile satın alabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı üreticiler marka olma yoluna gidip hedef kitlelerine farklı mesajlar sunmak mecburiyetinde kalmışlardır. Günümüzün büyüsü haline gelen alışveriş sektörü de tüm bu gelişmelerden etkilenmiştir özellikle son on yılda ülkemizde sayısı gün geçtikçe artan alışveriş merkezleri tüketiciler tarafından tercih edilebilirliliğini arttırmak adına çeşitli yollara başvurmaktadırlar. Üç bölümden oluşan tez çalışmasının birinci bölümünde; bütünleşik pazarlama iletişimi kavramı; tanımı, özellikleri, gelişme sebepleri ve planlama modeli incelenmiştir. İkinci bölümde; marka kavramı, tanımı, önemi ve faydaları, markanın tarihsel gelişimi ve ürün ile marka arasındaki farklar, marka ile ilgili kavramlar ve görsel kimlik öğeleri anlatılmıştır. Marka değeri ve unsurları incelenip; marka tüketici iletişiminde; tüketim olgusu, tüketim kültürü, tüketici ve tüketici davranışları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; alışveriş merkezleri ele alınmıştır. Alışveriş merkezinin tanımı, tarihsel gelişimi ve özellikleri, sınıflandırılması yapılıp; tüketim kültürü üzerindeki etkisine yer verilmiştir ve alışveriş merkezlerinde uygulanmakta olan bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetleri incelenip; anket çalışmasına yer verilmiştir. Integrated Marketing Communication, Brand, Shopping Centers

A FIELD RESEARCH ON BRANDING OF SHOPPING CENTERS In today’s economic system, the different desires and demands of the consumer needs, makes the firms take an action to be different from other firms. The tense competition atmosphere causes danger for the brands. The comsumers today can reach the products needed in various ways and can buy them in different economic prices. Because of these reasons, the producers have to make their brands strong, and give different messages to their consumers. The shopping sector is affected from all these reasons and the shopping centers growing in the last ten years have been using various ways to be preferable by the comsumers. In the study the subject is examined in three chapters, the first chapter examins; integrated marketing communication; its definition, characteristics, its growth and its planing model. The second chapter examins, the definiton of the brand and its differences from product, its importance, benefits, components, and its historical development. Brand equity concept are examined as well as brand consumer relationship; consumption, culture of consumption, consumer, and comsumer behaviours. İn the third chapter; shopping centers are examined. The deffinion of shoppind centers, its components, historical features, and classifications are analysed to view the impact on the culture of consumption. As final, the integrated marketing communications of the shopping centers are examined, and the results of the survey done was reported.
Keywords: Halkla İlişkiler; Markalaşma