Yalova ili 2002-2004 dönemi hava kirliliği çalışması - İrmak, Elif (Çetin) (My University, 2005)
Hava Kirliliğine yol açan kaynaklar temel özellikleri göz önüne alınarak iki ana grupta değerlendirilmektedir. Bunlar; doğal hava kirliliği kaynakları ve insan faaliyetlerine bağlı hava kirliliği kaynaklarıdır. İnsan faaliyetlerine bağlı hava kirliliği kaynakları konumlarına göre noktasal, alansal ve çizgisel olmak üzere üç gruptan oluşur. Bu sınıflandırmaya göre enerji santralleri, petrol rafinerileri ve uzun bacalı tüm fabrikalar noktasal kaynaklar grubu içerisinde değerlendirilir. Yerleşim bölgeleri, iş merkezleri, hastaneler ve okullar gibi daha ziyade ısınma ağırlıklı kaynak özelliği gösteren birimler ise alan kaynaklarına aittir. Üçüncü kaynak türü olan çizgisel kaynaklar ise araç emisyonlarının sebep olduğu trafik yüklerine karşı gelir. Bu çalışmada Yalova İli Merkez İlçesinde ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği üzerinde durulmuştur. Emisyon envanteri oluşturmak için anket çalışması yapılmış, yapılan anket çalışması ile Yalova İli, Merkez İlçesinin, 9 mahallesinde ısınma amaçlı kullanılan yakıtların cinsi ve miktarı tespit edilmiş ve emisyon yükleri hesaplanmıştır. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden Yalova İstasyonu ve Göztepe İstasyonuna ait saatlik olmak üzere meteorolojik parametreler alınmış, veriler tek dosya altında toplanarak modellemede kullanılabilir hale getirilmiştir. Yalova İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı tarafından Yalova İli Merkez İlçe havasında ölçülen kükürtdioksit ve havada asılı partikül madde verileri değerlendirilmiştir. ISCST3 modelinde kullanılmak üzere elde edilen tüm veriler derlenmiştir.

Air pollution sources can be classified into two groups according to their origin; natural sources and anthropogenic ( man made ) sources. Man made sources can also be classified in three groups; point, area and line sources. Power plants, oil refineries and industrial establishments with tall stacks are in the point sources group. Sources which use fosil fuels mainly for heating such as houses, hospitals and schools are classified as area sources. Vehicle emissions make up line sources. In this study, themain focus is the air pollution caused by domestic heating in the city center of Yalova. An emission invertory of the city according to the fuel types has been prepared. Meteorological parameters were obtained from the State Meteorological Organization and transformed into appropriate format to be used for modeling purposes.
Keywords: Yalova_Hava Kirliliği_2003-2004; Yalova_Nüfus_Çevre Kirliliği_2003-2004; Yalova_Nüfus,2003_2004