Türk iş hukukunda ibraname - Sümer, Sibel (My University, 2010)
TÜRK İŞ HUKUKUNDA İBRANAME ÖZET Alacaklının mevcut bir alacak hakkından, kısmen veya tamamen vazgeçmesiyle borçlunun borcundan kurtulması sonucunu doğuran bir sözleşme olarak tanımlanan ibra sözleşmesi mevzuatımızda bulunmaması rağmen özel hukuk ilişkilerinde uygulanmaktadır. ibraname kural olarak iş sözleşmesinin sonunda düzenlenen bir belgedir. Mevzuatımızda düzenlenmemesi sebebiyle yasal bir tanımı yoktur. ibra kavramını özellikle Yargıtay kararlarında bulmuştur. Genelde alacaklı yan işçi ve borçlu yan işveren arasında bir alacaklılık ve borçluluk durumu söz konusu ise bu durumda ibranın ilk şartı gerçeklemiş demektir. İbra sözleşmesinin tarafları işçi ve işverendir. İşçi, alacaklarını tamamen aldığını ve işverenden hiçbir alacak hakkının kalmadığına dair bir belge vererek işvereni ibra etmektedir. İş Hukukunda ibra belgelerinin uygulanması daha yaygındır. Bu sebeplerden dolayı, ibra sözleşmesinin yasal bir zemine oturtulması İş Hukuku’nun temel mantığı açısından daha yararlı hale gelecektir. ACQUITTANCES İN LABOR İN LAW

An acquittance determined as an act to result in ceding of a claim by its creditor partly or completely,is being aplied in private law relations allthough it is not arranged by our legislation. As a rule, Acquittance is a document issued at the end of employment agreement. İt has not any legal definition as it’s not regulated in our legislation. The consept of acquittance has found its meaning by Supreme Court decisions. Generally, if creditor situation and debt situation are point at issue between Creditor and debtor, it means the first condition has become truth. The parts of acguitance agreement are employer and worker. Worker acquits the employer by giving a document which means worker has received his/ her every claims and there is no claim about rest. Acquitances are more common in Labour Law. Because of that, for basic logic, it will be more useful when acquitance agreements be put into legal ground.
Keywords: Hukuk; İş Hukuku; Sosyal Güvenlik