Seyyid Hüseyin Nasr’da Allah-Alem ilişkisi - Atlı, Nurettin (My University, 2013)
SEYYİD HÜSEYİN NASR’DA ALLAH-ÂLEM İLİŞKİSİ Çalışmamızda, Gelenekselci ekolun günümüz temsilcilerinden ve çağımızın, İslâm düşüncesinin önemli simalarından olan Seyyid Hüseyin Nasr’ın Allah’ın varlığı, birliği ve sıfatları, ulûhiyet anlayışı ile âlemin varlığı, unsurları ve yaratılışı gibi konulardaki düşüncesi belirlenmiş ve Allah-âlem ilişkisinin kendine has özellikleri ortaya konmuştur. Nasr’ın Allah-âlem anlayışı, Allah’ın sonsuz ve evrensel varlığı dışında hiçbir varlık yoktur şeklinde ifade edilen vahdet-i vücûd doktirini ile özetlenmektedir. Alah-âlem düşüncesinde yeni bir şey söylemekten ziyade kendisinden önce İslâm geleneğinde var olan bir düşünceyi devam ettiren Nasr, bu konuda İbn Arabî, Molla Sadrâ, Suhreverdî’yi referans almaktadır. Tasavvufî bir bakış açısına ve felsefî bir tavra sahip bulunması hasebiyle o, bir bakıma tasavvuf felsefesi yapmaktadır. Kelâm, felsefe, fıkıh ve tasavvuf gibi İslâmî ilimlerin hepsi de Batı düşüncesine ve moderniteye alternatif kurumlar olduğundan felsefe, kelâm ve irfanı bu çağda birbirine bağlama amacını taşıyan Nasr’a göre ister fizikî ister metafizikî olsun kendi problemlerini Müslümanlar, ancak bu kanallardan çözme iradesini gösterdikleri takdirde muvaffak olacaklardır. Seyyid Hüseyin Nasr, Allah, Âlem

ALLAH-UNİVERSE RELATİONSHİP İN SEYYİD HOSSEİN NASR İn our study, today’s Traditionalist School representative and one of the important names İslamic notion Seyyid Hossein Nasr’s thoughts about existence of Allah, oneness and attributes, his divinity understanding with existence of universe, factors and genesis are identified and the special proporties at Allah-universe relationship are mantioned. Nasr’s Allah-universe understanding is summarised with unity of being (wahdat al-wucud) thought that says there is no creature than god’s endless and universal existence. Nasr that sustain a thought in İslam tradition rather than saying a new thing about Allah-universe notion, based on İbn Arabî, Molla Sadra and Suhreverdî on that issue. Because of having a perspective at İslamic esoterism and philosophical attitude, he makes sufism. All of the İslamic learnings like kalam (teology), philosophy and sufism are the alternative institutions to the west Notion and modernity. So that Nasr tried to connect philosophy, kalam and sufism to each other at this era and for him Muslims will affective if they solve their own problems through these ways. Seyyid Hossein Nasr, Allah, Universe
Keywords: İslam Bilmleri; İslam Felsefesi; Seyyid Hüseyin Nasr