Yeni sepet ve simetrik kumarin türevi ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu - Yıldırım, Yunus (My University, 2014)
Kumarinler doğada oksijen içeren heterohalkalı bileşiklerdir.. Kumarin birimi içeren pekçok bileşik; mantarlara karşı (antifungal), pıhtılaşmayı önleyici (antikoagülant),damar genişletici (vazodilatör), fotoduyarlaştırıcı (fotosensizer), antimikrobiyal ve anti-HIV gibi pek çok biyolojik aktiviteye sahiptirler. Biyolojik aktivitelerinin yanısıra, kumarinler besin ve kozmetik maddelerinin üretiminde de katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Konjuge 18π-elektron sistemine sahip olan ftalosiyanin bileşikleri yararlı kullanım alanlarından dolayı, yoğun araştırma konusu olmuştur. Bu bileşikler gaz sensörü, sıvı kristaller, güneş pilleri, fotodinamik kanser tedavisinde vb benzeri çok farklı sahalarda kullanılmaktadır. Ftalosiyaninler periferal ve periferal olmayan pozisyonlarda pekçok metal iyonlarla ve farklı sübstitüentlerle türevlendirilmektedir. Ayrıca son yıllarda ftalosiyaninlerin yeni bir sınıfı olarak sepet tipi ftalosiyaninler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışma da 3,3'-(4-metil-2-okso-2H-kromen-6,7-diil)bis(oksi)diftalonitril (4) 3-(6-hidroksi-4-metil-2-okso-2H-kromen-7-il-oksi)ftalonitril (5) ve 3-(6-hidroksi-4-metil-2-okso-2H-kromen-6-il-oksi)ftalonitril (6) bileşiklerinin hem Zn ve Co türevi metalli ftalosiyaninleri (7,8,9,10) sentezlendi ve yapıları 1H-NMR, UV-Vis, FT-IR spektroskopisi ile karakterize edilmiştir. Sepet tipi ftalosiyaninler, Metalli ftalosiyaninler

Coumarins belong to a very large class of oxygenheterocycles found in nature. Compounds containing a coumarin moiety display abroad spectrum of biological activities such as antifungal, anticoagulant, vasodilator, dermal, photosensitizing, antimicrobial, anti-inflammatory, anti-HIVactivities. Moreover, coumarins are widely used as additives in food and cosmetics. Phthalocyanines (Pc), nitrogen containing planar 18π–electron heterocyclic conjugated compounds, have been the subject of intense research. They have been used in very different areas of technology and medical applications, i.e., gas sensor, liquid crystal, solar cell, catalyst , electrochromic display, photodynamic therapy of cancer. Phthalocyanine has been studied with many metal ions and different substituents on peripheral and non-peripheral positions. As a new class of phthalocyanine, ball-type phthalocyanine has been studied during the last years. In this work, it is synthesised metallo (Zn ve Co) Pc derivatives of 3,3'-(4-methyl-2-oxo-2H-chromen-6,7-diyl) bis(oxy)diphthalonitrile (4), 3 - (6-hydroxy-4-methyl-2-oxo-2H-chromen-7-yl-oxy) phthalonitrile (5), and 3 - (6-hydroxy-4-methyl-2-oxo-2H-chromen-6-yl-oxy) phthalonitrile (6) compounds and were characterized by 1H-NMR, UV-Vis, FT-IR spectroscopy. Ball-type phthalocyanines – Metallo phthalocyanines
Keywords: Kimya