Welfare states after Covid-19 : cluster analysis in the context of sustainable development goal - Varlık, Güllü Dilan (My University, 2024)
COVİD-19 krizinin yarattığı ve tüm dünyayı etkileyen değişim dalgası, yalnızca bireysel boyutta değil, tüm dünyada ülkelerin de önceliklerini bir anda yeniden sorgulamasına yol açmıştır. Ülkeler küresel bir kriz durumunda bu krizlere karşı aksiyon alan aktörlerin başında gelir ve uluslararası sivil kuruluşlarla da her zaman işbirliği olmuştur. Birleşmiş Milletler de bu sivil kuruluşlar arasında en güçlü olanlar arasındadır. Birleşmiş Milletler, yalnızca kriz durumlarında değil, ülkelerin toplumsal, ekonomik, politik ve hukuki konular başta olmak üzere bireysel ve toplumsal hayatın her boyutunu kapsayan bürokratik etkinliğiyle ülkelerin genel durumlarıyla ilgili de ölçme, raporlama, iyileştirme politikaları geliştirme gibi işlevlere sahiptir. Bu işlevleri ise Sürdürülebilir Gelişme Amaçları (UN SDG) olarak sunar. Çeşitli konulara odaklanmış 17 amaçtan oluşan bu şema, toplumsal hayatın her alanında ülkelerin standartlarını iyileştirme amacıyla ülkelere hedefler belirler ve bu amaçla politika geliştirme süreçlerinde rol oynarlar. Bu çalışmada da, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişme Amaçları merkeze alınarak, refah devletlerinin COVİD-19 sonrasındaki durumları ele alınmıştır. Refah devleti tipolojisinin UN SDG amaçları bağlamında ele alındığı araştırmada K-Ortalamalar kümeleme yöntemi ve hiyerarşik küme analizi kullanılmıştır. 23 OECD ülkesi, UN SDG 2022 raporunda sunulan veriler bağlamında incelenmiştir. Araştırmada amaçlanan temel nokta, refah devleti tipolojsinin COVİD-19 sonrasında eski örüntüsünü devam ettirip ettirmediğinin UN SDG bağlamında test edilmesidir.

The wave of change created by the COVID-19 crisis and affecting the whole world has caused countries to suddenly re-question their priorities, not only on an individual level, but also all over the world. In the event of a global crisis, countries are among the leading actors taking action against these crises and have always cooperated with international non-governmental organizations. The United Nations is among the most powerful of these civil organizations. The United Nations has functions such as measuring, reporting and developing improvement policies not only in crisis situations, but also regarding the general situation of countries, with its bureaucratic activity covering all dimensions of individual and social life, especially social, economic, political and legal issues. It presents these functions as Sustainable Development Goals (UN SDG). This scheme, consisting of 17 objectives focused on various issues, sets goals for countries in order to improve the standards of countries in all areas of social life and plays a role in policy development processes for this purpose. In this study, the situation of welfare states after COVID-19 is discussed, focusing on the United Nations Sustainable Development Goals. K-Means and hierarchical clustering methods was used in the study where the welfare state typology was discussed in the context of UN SDG objectives. 23 OECD countries were examined in the context of data presented in the UN SDG 2022 report. The main point of the study is to test whether the welfare state typology continues its pattern after COVID-19 in the context of UN SDG.
Keywords: Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişme Amaçları; Bulaşıcı Hastalıklar; Communicable Diseases; Covid-19; Economic aspects; Ekonomik yönleri; Hiyerarşik küme analizi; K-means and hierarchical cluster analysis; K-means küme analizi; Pandemi; Pandemic; refah devletleri tipolojisi; UN SDG; United Nations Sustainable Development Goal; welfare state typology