9.sınıfta dilsiz haritaların kullanımına yönelik aktivite önerileri - Kızılçaoğlu, Alaattin; Ünlü, Mehmet (Marmara Coğrafya Dergisi, 2008)
Güncellenen Coğrafya Öğretim Programı’nda belirtilen amaçlara ve kazanımlara erişmede derste uygulanacak etkinliklerin önemi yadsınamaz. Bu amaçla programda belirlenen kazanımlara ulaşmada etkinlik örneklerine yönelik öneriler geliştirmek yararlı olacaktır. Coğrafya Öğretim Programı’nda kazanımlara ulaşmada dilsiz harita etkinlikleri önemli bir işlev üstlenebilir. Dilsiz harita aktivitelerinin sonuçları, bireylerin zihni haritalarındaki eksiklerin ve hataların belirlenmesinde ve zihni haritalarının kuvvetlendirilmesinde öğretmenlere önemli ipuçları verirler. Dilsiz harita aktiviteleri, coğrafya konularının öğretilmesi, uygulama yapılması, ölçme ve değerlendirmesinde yarar sağlar. Bu aktiviteler neticesinde öğrencilerin öğrenmesi ve gelişimiyle ilgili elde edilen sonuçlar öğretmenler tarafından kullanılacağı gibi öğrencinin kendini değerlendirmesine ve kişisel hedefler belirlemesine de yardımcı olur. Bu çalışmada, ortaöğretim coğrafya öğretim programının 9. sınıfa ait harita becerisi gerektiren kazanımlarına yönelik dilsiz haritalara ilişkin örnek etkinlik önerileri verilmiştir. Kazanımlara yönelik etkinlik örnekleri sunularak, kazanımlara erişmenin kolaylaştırılması hedeflenmiştir. Lise 1. sınıftaki coğrafya dersinin kazanımlarının 25’i yani % 80’i harita becerisi gerektirmektedir. Bu çalışmada, söz konusu 25 kazanımın her biri için dilsiz haritalara ilişkin etkinlik önerisine yer verilmiştir.
(Suggestions of outline map actıvıtıes for the ninth grade geography course)
Keywords: Coğrafya Eğitimi, Dilsiz Haritalar, Ortaöğretim