Toplam Kalite Yönetiminin maliyet yönetimi üzerindeki etkileri ve sanayi işletmelerinde araştırma - Yıldız, E. Begüm (My University, 2004)
Son yıllarda yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmeler, üretim teknoloji ve sistemlerinde de büyük bir değişime öncülük etmektedir. Geleneksel maliyet ve yönetim muhasebesi sistemleri, mamul ve üretim teknolojilerindeki gelişime uyum sağlama konusunda yetersiz kalmakta ve yeniden yapılandırılması gerektiği görüşü savunulmaktadır. Bu yeniden yapılandırmanın sonucu maliyet yönetimi kavramı gündeme gelmektedir. Maliyet yönetimini destekleyen ve bütünleyen yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu yaklaşımlardan bir tanesi de toplam kalite yönetimi yaklaşımıdır. Toplam kalite yönetimi yaklaşımı işletmelere birçok üstünlük sağlamaktadır. Bu üstünlükler; etkinlik ve verimlilik artışı, faaliyetlerde düzelme ve gelişme ile sağlanana maliyet tasarrufu, satış miktarlarında ve buna paralel olarak karlılık ve pazar paylarında artış olarak sıralanabilmektedir. The recent economical and technological developments are leveraging a paradigm shift in production technologies and related systems. Today, it has been understood that the traditional cost and management accounting systems are insufficient in keeping up with the developments in product and production technologies, and a drastic restructuring is needed. This restructuring process involves cost management. There are approaches that support and complement the concept of cost management, and one them is the total quality management approach. Total quality management approach provides a number of advantages for businesses such as increases in efficiency and effectiveness, cost savings due to recovery of operational activities and increases in profitability and market shares as a result of the increase in total sales.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi