14. yüzyıldan 20. yüzyıla plastik sanatlarda ışık ve ışığın kullanımı - Artuç, Bilge (My University, 2021)
Görme eylemi ışık aracılığıyla gerçekleşmektedir. İnsanlar ışık sayesinde çevrelerindeki renk, şekil, doku, alan, derinlik, uzam ve hareket gibi duyusal ve yaşamsal deneyimleri otomatik olarak bilgiye dönüştürebilmektedir. Bu bilgiler insanlığın varoluşundan itibaren yaşamın sürdürülebilmesi ve kendi varoluşunu anlamlandırabilmesi için önemli unsurlardır. İnsanlar sadece zihin yoluyla değil bedenleri aracılığıyla da dünyaya erişip bağlantı kurdukları için ışık, her çağda farklı algılama biçimlerine evirilmiştir.İlk sanat yapıtlarından günümüze kadar ışık, mekân ve beden olgusu sanatçılar için ilgi alanı ve çalışma kaynağı olmuştur. Bu olgular çevremizi nasıl gördüğümüzü ve bedenlerimizle çevremizi nasıl deneyimlediğimizi anlamak için kullanılmıştır. Sanat nesnesinden sanatsal deneyime geçiş, çağdaş sanat pratiklerini genişletmiştir. Yeni yüzyılda sanatçılar ışık ve mekân araçlarını kullanarak izleyicilerin hem zihinsel hem de bedensel katılımının gerçekleştirildiği eserler üretmişlerdir. Böylelikle izleyicilerin duyusal deneyimleri ve algıları sorgulamaya açılmıştır. Bu çalışma ışığa bakışın tarihsel gelişimini, resim sanatında kullanımını ve çağdaş sanat pratiğinde nasıl anlamlandırıldığını değerlendirmektir.

LİGHT AND USAGE OF LIGHT IN PLASTIC ARTS FROM 14TH CENTURY TO 20TH CENTURY
Keywords: Art; Arts, Modern; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Işık; Light; Optical Theories; Optik Kuramlar; Plastic Arts; Plastik Sanatlar; Sanat; Sanat, Çağdaş