Vankomisin içeren kitosan-polivinil prolidon hidrojellerinin hazırlanması ve in vitro özelliklerinin incelenmesi - Aydın, Aylin (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yara ve yanık tedavisinde kullanılmak üzere vankomisin içerikli kitosan-PVP hidrojellerinin hazırlanması ve in vitro özelliklerinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında vankomisin, kitosan ve PVP farklı konstrasyonlarda kullanılarak farklı formülasyonlar çalışılmıştır. Elde edilen jel formlarının karakterizasyonu için farklı kontroller yapılmıştır. Bu kontroller; morfolojik özelliklerinin incelenmesi, viskozite ve akışkanlık tayinleri, su tutma ve şişme kapasitelerinin incelenmesi, mekanik testler (adhesiflik, kohesiflik ve sertlik), yapısal analizler, mikrobiyolojik değerlendirme testleri ve salım çalışmalarıdır. Analizlerden elde edilen tüm sonuçlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Yapılan karakterizasyon çalışmaları ile farklı konsantrasyonlarda hidrojel yapılarının istenilen şekilde oluştuğu gösterilmiştir. SEM görüntülemesi ile hidrojellerde porlu yapıların oluştuğu gözlemlenmiştir. Kitosan konsantrasyonunun ve molekül ağırlığının hidrojellerin mekanik özellikleri, viskozite ve biyoadezyonları üzerine etkili parametreler olduğu bulunmuştur. Mikrobiyolojik değerlendirme testi ile vankomisinin hidrojel yapısı içerisinde etkinliğini koruduğu ve salım testi ile uygun ortamda hidrojelden serbestleştiği gösterilmiştir.Sonuçlar: Gerçekleştirilen çalışmalar ve analizler sonucunda vankomisin içeren kitosan-PVP hidrojellerinin lokal olarak yara ve yanık tedavisinde etkinlik açısından avantajlı bir modern yara örtüsü olduğu öngörülmektedir.

Aim: The objective of this study is preparation of vancomycin-containing chitosan-PVP hydrogels for wound and burn treatment and examination of in vitro properties.Materials and Methods: In this study, different formulations were studied by using vancomycin, chitosan and PVP in different concentrations. Different controls were made for the characterization of the gel forms obtained. These controls include; investigation the morphologic properties, viscosity and fluidity, examination of the water retention capacity and swelling, mechanical tests (adhesiveness, cohesiveness and hardness), structural analysis, microbiological assessment tests and release studies. All the results obtained from the analyzes were evaluated comparatively.Results: It has been shown that the hydrogel structures are formed at different concentrations as desired. Porous structures were observed in hydrogels by SEM imaging. The concentration and molecular weight of chitosan have been found to be effective parameters on the mechanical properties, viscosity and bioadhesions of hydrogels. Microbiological evaluation test showed that vancomycin retains its efficacy in hydrogel structure and release test showed that release of vancomycin from the hydrogel in the appropriate environment.Conclusion: In result of the studies and analyzes, it is predicted that vancomycin-containing chitosan-PVP hydrogels are an advantageous modern wound cover in terms of effectiveness in local wound and burn treatment.
Keywords: Farmasötik biyoteknoloji; Farmasötik çalışmalar; hidrojel; hydrogel; Kitosan; Pharmaceutical aids; Pharmaceutical biotechnology; polivinil prolidon; polyvinyl prolidone; vancomycin; vankomisin; wound healing; yara iyileşmesi Chitosan